Imprimare

Medicii au un nou Cod deontologic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"Medicul este dator sa staruie si sa-si apere independenta sa profesionala, fiind interzisa orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale, de ratiuni de rentabilitate economica sau de ordin administrativ" se arata in noul cod deontologic al Colegiului Medicilor din Romania. Documentul are noua capitole si a fost publicat in Monitorul Oficial pe 7 mai.

"Diferenta dintre Codul nou si cel vechi este ca spre deosebire de vechiul cod, cel nou este structurat pe norme etice care cuprind mai multe principii fundamentale. Fiecare situatie care ridica suspiciunea incalcarii unui principiu fundamental trebuie analizata in particular", sustine Florentina Nemoianu, consilier juridic in cadrul CMR.

Referitor la semnalarea erorilor profesionale, in noul cod este mentionat ca medicul care observa fapte care in opinia lui constituie erori trebuie sa informeze printr-o scrisoare medicale autorul faptei. In cazul in care medicul atentionat nu-si repara eroarea, vor fi informate organismele corpului profesional.

"In toate situatiile si Imprejurarile legate de exercitarea obligatiilor profesionale medicii Isi vor acorda sprijin reciproc si vor actiona cu loialitate unul fata de celalalt. Obligatia de sprijin si loialitate subzista si fata de corpul profesional si organismele sale", se arata in Capitolul V al noului Cod.

Codul de deontologie medicala intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii lui in Monitorul Oficial. Documentul poate fi descarcat si consultat AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-au-un-nou-Cod-deontologic_16727/

lauff lautf laurf