Actualitatile in oncologia pediatrica, discutate la Bucuresti
Situatia copiilor bolnavi de cancer si a familiilor acestora a fost adusa in discutie in cadrul Conferintei Nationale Actualitati in Oncologia Pediatrica, desfasurata in Capitala. Evenimentul a reunit specialisti din toate colturile tarii.
"In primul rand a fost o intalnire reusita. Parca am ajuns sa ne cunoastem, profesionistii cu societatea civila, sa ne intelegem, sa putem purta un dialog deschis si cred ca am obtinut incredere unii in altii. Ajunsa la a doua editie, conferinta a oferit posibilitatea de a ne aseza la aceeasi masa pentru a discuta deschis problemele unui sector atat de delicat cum este oncologia pediatrica. Societatea civila a devenit o forta si poate constitui un partener excelent pentru sistemul sanitar, in conditiile in care acest parteneriat este unul concentrat si stabil", a declarat prof. dr. Maria-Despina Baghiu, presedintele Societatatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica.
Obiectivele strategiei nationale in oncologia pediatrica
Subiectele dezbatute au vizat, printre altele, obiectivele strategiei nationale in oncologia pediatrica, adoptarea standardelor europene in oncopediatrie, analiza cauzelor de esec terapeutic in cancerul copilului, necesitatea registrului national de cancer etc.
"Din pacate, tara noastra se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste oncologie pediatrica, pornind de la lipsa centrelor standardizate pentru tratament si a mijloacelor de diagnosticare corecta, pana la lipsa medicamentelor. Toate acestea duc la scaderea sanselor de viata ale copiilor bolnavi de cancer. Ne dorim ca acest tip de conferinte sa continue si speram ca, prin efortul unit atat al medicilor, dar si al organizatiilor de pacienti, problemele care inca exista astazi in oncologia pediatrica sa se diminueze sau sa dispara", a declarat Olga Cridland, presedintele Asociatiei P.A.V.E.L.
500 de copii, diagnosticati anual cu cancer in Romania
La manifestare au acceptat invitatia reprezentanti ai principalelor institute medicale cu sfera de activitate in oncopediatrie: dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, conf.univ.dr. Patriciu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”I. Chiricuta” Cluj-Napoca, dr. Alina Tanase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.
In Romania se estimeaza ca anual sunt diagnosticati cu cancer 500 de copii, 65% fiind in stadii avansate. O problema a copiilor cu cancer este ca ajunsi la varsta de 18 ani nu mai pot fi tratati in sectiile de oncologie pediatrica si nu-si mai gasesc locul.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro