Imprimare

Curricula de pregatire a asistentilor medicali trebuie imbunatatita

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pregatirea practica a elevilor din scolile sanitare postliceale se desfasoara in parteneriat cu spitalele, intrucat invatamantul clinic in spital este reglementat in baza ordinului 1515/13.07.2007. Exista, insa, o serie de disfunctionalitati in organizarea stagiilor de practica ale elevilor. O cauza este noua curricula europeana adoptata, a carui structura nu este foarte coerenta. Se adauga si numarul redus de personal in spitale, precum si faptul ca rolul tutorelui de practica nu este deocamdata clar stabilit.

Avand in vedere aceasta situatie, se impune implicarea tuturor organelor de resort pentru a gasi solutiile de functionare optima in formarea viitorilor asistenti medicali, este concluzia specialistilor prezenti la masa rotunda "Spre cunoastere si pricepere - Instruirea practica", manifestare organizata de catre Scoala Sanitara Postliceala "Carol Davila" din Bucuresti cu ocazia Zilei Internationale a Asistentului Medical.

"Pregatirea asistentilor medicali are la baza un set de valori, iar noi, in activitatea noastra, suntem constienti ca trebuie sa punem temeila unei culturi de performanta", a declarat prof. Elena Liliana Murgulet, directorl Scolii Sanitare Postliceale "Carol Davila".

Imbunatatirea curriculumului actual, reglementarea legaturii intre scolile de profil sanitar postliceal si institutiile spitalicesti in care isi desfasoara practica, precum si definirea cat mai clara a indatoririlor tutorilor si a mentorilor de practica au fost cateva dintre aspectele importante discutate in cadrul evenimentului.

"Incerc sa-i invat pe elevii mei cum sa relationeze cu pacientii lor si cum sa-i ajute sa-si sustina drepturile. Imi doresc foarte mult ca elevii sa invete foarte bine in Romania, sa fie bine pregatiti, sa mearga chiar si in strainatate pentru a capata experienta, dar sa se intoarca aici si sa incerce sa faca ceva pentru a imbunati practica in acest domeniu in tara lor. Astazi, sistemele de sanatate sunt in dificultate peste tot in lume. Si la noi, in Statele Unite asistentele petrec foarte mult timp cu birocratia si asta e o problema. De-asta e bine sa impartasim experiente, sa vedem ce e bun in Romania, ce e bun in SUA si sa incercam sa invatam unii de la altii si sa facem lucrurile cat mai bine”, a mentionat Libby Gitenstein, sotia Ambasadorului Statelor Unite ale Americii in Romania.

12 mai - Ziua Internationala a Asistentului Medical

Ziua profesiei de asistent medical a fost stabilita pe 12 mai in anul 1965 de catre Consiliul International al Asistentilor Medicali (ICN). In fiecare an, cu aceasta ocazie se trimite un semnal catre autoritati, organizatii, pacienti, simpli cetateni cu privire atat la rolul asistentului medical in mentinerea sanatatii, cat si la sustinerea de care acesta are nevoie, la randul sau, pentru a fi eficient si motivat la locul de munca.

“Nu multe profesii au o zi internationala dedicata, iar lucrul acesta ne spune ca suntem foarte importanti intr-o structura sociala normala, in sistemele de sanatate la nivel mondial. Desi in Romania ultimilor 20 de ani asistentii medicali au ramas ca o anexa a sistemului, noi trebuie sa fim constienti ca suntem cei care adaugam valoare actului medical. Lipsa de personal calificat in spitale creaza probleme imense de calitate a ingrijirii. E foarte greu in aceste momente sa te ocupi de pregatirea si formarea asistentilor medicali, de aceea trebuie sa fim uniti in aceste momente pentru a ne recastiga drepturile noastre si sa cream cadrul pentru ca experienta acumulata sa o putem transmite mai departe si viitorilor asistenti. Imi doresc sa reusim impreuna sa schimbam ceva in sistemul medical romanesc", considera Carmen Mazilu, presedintele OAMGMAMR, Filiala Bucuresti.

In Iasi, evenimentul a fost sarbatorit de peste 8.000 de asistenti medicali din cei peste 110.000 inscrisi in OAMGMAMR Iasi. Tema discutiilor a fost "Interpretarea si utilizarea eficienta a dovezilor – o provocare pentru asistentii medicali".

„Asistentii medicali au un rol cheie in furnizarea unor servicii medicale de calitate. Din pacate, continuam sa ne confruntam cu aceleasi probleme – bani putini pentru sistemul sanitar, deficitul de personal, motivatia colegilor nostri, conditii bune la locul de munca. Nici problema salarizarii nu a fost rezolvata. Practic, din multe puncte de vedere nu suntem decat teoretic in Uniunea Europeana. De ziua noastra, le urez tuturor colegilor mei „La multi ani”, sa se gandeasca la faptul ca 12 mai este ziua lor, ca reprezinta o profesie de importanta vitala pentru orice cetatean, pentru orice comunitate, pentru sanatatea si viitorul oricarei natiuni. Este un adevar pe care ii indemn sa-l pastreze permanent in inima si in mintea lor”, a declarat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

Pe 12 mai, toti asistentii medicali de pretutindeni sunt alaturi de Florence Nightingale, cea care a deschis, cu 152 de ani in urma, prima scoala laica din lume pentru asistenti medicali. Florence Nightingale a impus profesia de asistent medical ca una de sine statatoare.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Curricula-de-pregatire-a-asistentilor-medicali-trebuie-imbunatatita_16738/

lauff lautf laurf