Imprimare

Implantul dentar poate fi facut si pacientilor cu diabet controlat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii dentisti evita sa recomanda anumitor pacienti o serie de tratamente stomatologice. Este vorba despre pacienti care sufera de afectiuni cardiace, de diabet zaharat, afectiuni reumatice, carora le este contraindicat implantul dentar, de exemplu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste pacientii cu diabet zaharat, studiile recente au demonstrat ca persoanele care isi tin in limite normale indicele glicemic pot beneficia de avantajele implantului dentar. Vestea este una foarte buna, avand in vedere ca multi dintre cei peste 800.000 de romani cu diabet, luati in evidenta de catre medicii endocrinologi, se confrunta cu probleme stomatologice grave.

“Bolnavii de diabet zaharat, atat de tipul I, cat si de tipul II, pot fi candidati pentru un implant dentar daca urmeaza tratamentul indicat de medicul endocrinolog. Stomatologia evolueaza la fel de repede ca alte arii ale medicinei si suntem acum in masura sa spunem ca orice pacient cu diabet care isi tine in limite normale indicele glicemic poate beneficia de implant dentar, la fel cum poate beneficia orice pacient fara diabet. Cel mai important aspect pentru succesul interventiei este ingrijirea orala post-operatorie, care trebuie sa fie extrem de riguroasa”, sustine medicul stomatolog Oana Taban.

De aceeasi parere este si medicul primar de ortodontie si ortopedie dentofaciala, dr. Dragos Epistatu: "Se considera ca in cazul unui pacient cu diabet controlat, daca pacientul tine regim si isi ia medicatia - un pacient care stie bine care este valoarea glicemiilor din ultiemle sas eluni de zile si ca acestea nu au depasit valoarea de 200 se poate inscrie intr-o grupa acceptabila pentru aplicarea implantelor".

92,7% rata de succes a implantului la diabetici

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca rata de succes a implantului dentar la pacienti cu diabet zaharat de tipul II, care urmeaza tratamentul prescris de medicul specialist, este de 92,7%. La realizarea studiului “Dental Implants in the Diabetic Patient” au participat 34 de pacienti cu diabet de tipul II.

In plus, alte 16 studii realizate la nivel international, cu monitorizarea pacientilor pe perioade de la 4 luni la 12 ani, au aratat ca rata de esec a implantului dentar la pacientii cu diabet zaharat a variat de la 1% la 14,3%. Valorile au depins de nivelul de control al bolii si de igiena dentara. Prin comparatie, rata de esec a implantului la pacientii care nu sufera de diabet este de 5%.

Inainte de efectuarea unui implant dentar, pacientul trebuie sa faca un set de analize. Daca persoane are o anumita afectiune, este foarte important este ca medicul stomatolog sa colaboreze bine cu medicul specialist.

„Grija pentru dantura este foarte importanta pentru o persoana cu diabet zaharat, o dantura sanatoasa avand efecte benefice asupra capacitatii sale nutritionale si asupra starii de sanatate generale. O comunicare buna medic-pacient este esentiala in acest caz pentru intelegerea nevoilor de sanatate ale pacientului si pentru alegerea celei mai bune solutii in vederea rezolvarii problemelor stomatologice”, considera dr. Alexandru Georgescu, specialist implantolog.

Implantul dentar este total interzis in cazul bolilor grave ca leucemia, cancerul, diabetul necontrolat, afectiunile reumatice si afectiunile renale grave.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Implantul-dentar-poate-fi-facut-si-pacientilor-cu-diabet-controlat_16740/

lauff lautf laurf