Imprimare

Prof. Marius Bojita: Zaharul ar trebui scos din alimentatie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Zaharul si produsele pe baza de zahar ar trebui eliminate din alimentatie. Ele produc un dezechilibru metabolic in organism, afecteaza secretia de insulina si conduc spre diabet, boala ce se asociaza cu afectiuni ale inimii si vaselor de sange, accidente vasculare si insuficienta renala, sustine prof.univ.dr. Marius Bojita de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, citat de Agerpres.

"Zaharul invertit este ca si politicienii care trec de la un partid la altul, adica schimba o culoare cu alta", a spus, cu umor, universitarul clujean.

El a explicat ca zaharul este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza si este "optic activ".

"Daca un fascicol de lumina polarizata trece prin molecula de zahar, ea se deplaseaza spre dreapta sau spre stanga. Prin hidroliza, adica prin inversie, molecula de zaharoza se rupe in cele doua componente, glucoza si fructoza. Solutia nu mai contine cele doua elemente legate intre ele si, in plus, isi schimba sensul de rotire a planului luminii polarizate, adica pierde o anumita proprietate. Procesul se numeste inversia zaharului, iar zaharul - invertit", a precizat prof.univ.dr. Marius Bojita.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Marius-Bojita_-Zaharul-ar-trebui-scos-din-alimentatie_16739/

lauff lautf laurf