Solidaritatea Sanitara este in favoarea unei cat mai bune finantari a Sanatatii
Federatia Solidaritatea Sanitara sustine ca este in favoarea unei cat mai bune finantarii a sistemului sanitar, aceasta fiind masura prioritara ce trebuie luata in interesul unei mai bune functionari.
"In acest sens, chemam pe toti cei interesati sa sustina Campania pentru cresterea nivelului de finantare a sistemului sanitar si eficientizarea modului de cheltuire a banilor colectati, ca masuri esentiale ce trebuie adoptate prin noua lege a sanatatii", declara Viorel Rotila, presedintele federatiei.
Noi surse de venit la bugetul CNAS
Obiectivul campaniei este sa identifice si sa introduca noi surse de venit la bugetul Casei de Asigurari Sociale de Sanatate si sa eficientizeze surselor existente, respectiv cresterea nivelului de colectare si alocarea conforma colectarii.
"Suspiciunile care planeaza, chiar si la nivel oficial, asupra modului in care Ministerul de Finante si ANAF colecteaza si repartizeaza banii colectati de la cetateni cu titlul de contributii la sanatate justifica fie crearea unui mecanism separat de colectare a banilor pentru sanatate, aflat sub controlul Casei, fie introducerea unui mecanism de control al modului in care aceste institutii colecteaza si distribuie acesti bani", se precizeaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii.
Consiliul CNAS, garant al reprezentativitatii tuturor actorilor relevanti
Federatia Solidaritatea Sanitara precizeaza ca ideal ar fi ca CNAS-ul sa fie condusa de un Consiliu de administratie care sa garanteze reprezentarea tuturor actorilor relevanti, proportional cu contributia lor la finantarea Fondului.
"Renuntarea la introducerea in pachetul de baza a medicamentelor ieftine si a procedurilor medicale foarte simple este in principiu o solutie buna, daca punem in contrapartida serviciile medicale esentiale care ar putea fi acordate datorita economiilor facute", se arata in comunicat.
Aplicarea acestui principiu trebuie sa ia in considerare impactul financiar asupra asiguratilor in functie de frecventa utilizarii sau aparitiei lor, precum si contributia la starea de sanatate a pacientului.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro