Imprimare

Medicii de familie nu mai prescriu erdosteina. Gingko Biloba, prescris doar cu scrisoare medicala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Gingko Biloba poate fi prescris de catre medicii specialisti neurologi, psihiatri si geriatri. Ele pot fi recomandate si de catre medicii de familie, in tratament cronic doar pe baza unei scrisori medicale de la un medic apartinand uneia dintre cele 3 specialitati mentionate, se arata in Ordinul CNAS 118 din 27 aprilie 2012, publicat in Monitorul Oficial din 10 mai.

Scrisoare medicala pe baza careia medicina din medicina primara pot prescrie Gingko Biloba trebuie reinnoita cel putin anual.

Medicamnetele sunt indicate in sindroamele dementiale de severitate usoara/moderata, din boala Alzheimer sau demente mixte - de cauza vasculara si neurodegenerativa. Doza obisnuita este de 120 mg extract standardizat de Gingko biloba (3 comprimate/zi) in timpul mesei. Pot fi prescrise si picaturi orale solutie - 1 doza de 1 ml/40 mg de extract de Gingko de 3 ori/zi diluat in apa in timpul meselor.

Erdosteina - presccrisa doar de pneumologi si medici internisti

Ordinul mai cuprinde si o anexa referitoare la administrarea si indicatiile erdosteinei in tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice.

Astfel, tratamentul cu erdosteina este recomandat doar de catre medicii specialisti in pneumologie si medicina interna la pacientii cu varsta peste 40 de ani, al caror diagnostic de BPOC a fost confirmat prin spirometrie, care au unVEMS postbronhodilatator mai mic decat 70% din valoarea prezisa, cu simptome de bronsita cronica, istoric de minimum o exacerbare severa in ultimul an si care urmeaza un tratament de fond pentru BPOC cu cel putin unul dintre medicamentele: anticolinergic cu durata lunga de actiune (tiotropium), beta-2-agonist cu durata lunga de actiune (salmeterol/formoterol/indacaterol) sau corticosteroid inhalator timp de minimum 6 luni, cu persistenta criteriului anterior.

Erdosteina se administreaza in doza de 300 mg de doua ori pe zi, minimum un an, posibil durata nelimitata. Substanta este contraindicata la pacientii cu boala ulceroasa gastrointestinala activa, sarcina in evolutie si in perioada de alaptare.

Protocolul de administrare  in cazul GIngko Biloba si Erdosteina poate fi descarcat si consultat AICI.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-nu-mai-prescriu-erdosteina.-Gingko-Biloba_-prescris-doar-cu-scrisoare-medicala_16759/

lauff lautf laurf