Imprimare

A demarat primul proces penal, in cazul medicamentului Mediator

Adaugat in Stiri din domeniul medical

A inceput primul proces penal impotriva laboratoarelor Servier, producatorul medicamentului Mediator, banuit ca ar fi responsabil pentru moartea a 500 pana la 2000 de pacienti, in Franta. Asta la un an si jumatate dupa izbucnirea scandalului Mediator, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In boxa acuzatilor a fost prezent patronul grupului farmaceutic, Jacques Servier, in varsta de 90 de ani.

Se crede ca antidiabeticul cu efecte de reducere a poftei de mancare, comercializat intre 1976 si 2009, a provocat moartea a cel putin 500 de oameni in 30 de ani. Dupa alte estimari, numarul victimelor variaza intre 1000 si 2000.

Peste 350 de persoane cer despagubiri laboratoarelor si fondatorului acestora, in fata tribunalului din Nanterre, pentru "inselatorie". Reclamantii sustin ca au fost inselati in mod "deliberat" in legatura cu compozitia medicamentului, nefiind informati cu privire la "caracterul anorexigen" al principiului activ, benfluorex, care elibereaza in organism o substanta toxica, norfenfluramina, foarte apropiata de amfetamine.

Produsul poate provoca hipertensiune arteriala pulmonara grava si creste exponential riscul de valvulopatii.

Servier si alti patru fosti directori ai laboratoarelor omonime si ai companiei Biopharma, care a comercializat Mediator, risca pana la 4 ani inchisoare si o amenda de 37.500 de euro, iar companiile la randul lor risca amenzi de cate 150.000 de euro si interzicerea activitatii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-demarat-primul-proces-penal_-in-cazul-medicamentului-Mediator_16755/

lauff lautf laurf