Imprimare

Noua lege nu va aduce schimbari majore privind spitalele si asigurarile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Nu vor fi schimbari majore in noul proiect de lege a Sanatatii cu privire la unitatile spitalicesti si la asigurari, a declarat dr. Emilian Imbri, consilier Ministerul Sanatatii, in cadrul mesei rotunde “Colaborarea intre asociatiile de pacienti, propuneri privind legea Sanatatii si calitatea actului medical in sistemul sanitar romanesc”. Eveniemntul a reunit 14 asociatii, federatii de pacienti si specialisti din domeniul Sanatatii si a fost organizat de catre Asociatia Sano-hep Romania, membru Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Proiectul de reformare sanitara se va realiza la toate nivelurile de asistenta medicala, existand schimbari in extinderea posibilitatii de accesare a mai multor forme de finantare si introducerea asigurarilor voluntare. In vederea colectarii de fonduri, se doreste reorganizarea spitalelor de stat in asociatii si fundatii si acordarea de servicii de catre acestea de servicii medicale in regim privat (eventual cu coplata). Legea va intra in dezbatere publica la inceputul lunii iulie pe parcursul a doua luni (sfarsitul lunii august)", a explicat dr. Emilian Imbri.

Referitor la oferta de servicii medicale, s-a precizat ca se doreste prin noua lege sa se imbunateasca accesul populatiei la servicii de sanatate de calitate superioara celor existente si sa se concentreze pe siguranta pacientului.

Spitalele private "fura" personalul de la stat

O problema grava a sistemului spitaliesc de stat este ca pierde teren in fata unitatilor private. Asta pentru ca spitalele private dispun de oferte mult mai avantajoase pentru persoanlul medical, care prefera sa plece din sistemul public.

"Astfel se ingradeste accesul pacientului la serviciile medicale publice, periclitandu-i siguranta. Decontarea de servicii ar trebui sa fie aceeasi, indiferent de sistemul public si privat si considera ca sistemul public este defavorizat prin redirectionarea cazurilor grave. Spitalul public inca mai asigura siguranta pacientilor prin asigurarea accesului pacientilor indiferent de venit la servicii de sanatate", considera dr. Marius Neculoiu, managerul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Brasov.

Mai exista si deficiente in calcularea DRG-ului, cauzate de istoricul viciat de datele furnizate de catre unitatile spitalicesti publice, a sustinut presedintele Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP). De asemenea, Vasile Barbu a mentionat ca asteapta rectificarea bugetara pe sanatate, avand in vedere nevoile acute de servicii ale populatiei.

E nevoie de mai multi bani in sanatate

"Nu se poate discuta de sustenabilitate financiara a sistemului de Sanatate si de calitate a serviciilor de Sanatate fara alocarea unui procent mai mic de 8% din PIB. In conditiile in care alocam 200 Euro/pacient/an fata de 2-3000euro/pacient/an in celalalte tari europene nu putem discuta de acelasi nivel de servicii de sanatate precum in celelalte tari europene. De asemenea, nu putem discuta de un sistem privat de asigurari de sanatate fara un fond privat de asigurari de sanatate", a precizat Vasile Barbu, preseditnele ANPP.

In mod clar, politicul trebuie sa isi asume faptul ca nevoile actuale ale pacientilor nu pot fi acoperite cu cantitatea de bani existenta. "Economia in sistemul de sanatate poate fi realizata maximizand rolul preventiei si intarirea retelei primare si secundare pentru a putea rezolva un numar mai mare de cazuri si a reduce scaderea presiunii asupra unitatilor spitalicesti prin reducerea numarului de spitalizari", a explicat dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Totodata, s-a ajuns la concluzia ca privatizarea excesiva a determinat incurajarea exagerata a consumului. Trcem printr-o criza a medicamentului, care se datoreaza in mare parte exporturilor paralele care au luat o amploare extraordinara.

"Nu exista prevazut in lege nicio metoda de protectie a pacientilor si asigurarea consumului intern inainte de export. Diferenta mare de timp de la facturare si plata facturilor determina exporturile paralale, motiv pentru care este nevoie sa actionam la cauza si nu la efect", a mentionat farm. Rodica Ionita, presedintele Federatiei Farmacia.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noua-lege-nu-va-aduce-schimbari-majore-privind-spitalele-si-asigurarile_16768/

lauff lautf laurf