Imprimare

Sistem de telemedicina, in premiera in medicina dentara romaneasca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premiera in medicina dentara romaneasca. Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice a lansat un sistem de telemedicina, considerat un deschizator de drumuri. El presupune o discutie video live intre un grup de experti si un medic dentist cu privire la managementul unor cazuri speciale de tratament.

"Lansam pentru prima data in acest domeniu un program de telemedicina. Este un program profesional care vine in sprijinul colegilor nostri, din punct de vedere al educatiei medicale continue si care are si repercursiuni directe asupra calitatii tratamentului pacientilor nostri", a declarat dr. Alexandru Brezoescu, directorul executiv UNAS.

Cu alte cuvinte, scopul acestui sistem este, pe de o parte de a forma medicii, oferindu-le acces la informatii din experienta colegilor lor si, pe de alta parte, de a le prezenta cea mai buna metoda terapetica pentru pacient.

"In Romania era nevoie de un astfel de sistem care sa faciliteze accesul medicilor dentisti la informatie si consultanta medicala de specialitate. Platforma pune la dispozitia medicului dentist solicitant specialisti recunoscuti din toate domeniile medicinei dentare in vederea oferirii de solutii terapeutice complexe. Sunt cazuri medicale care necesita o abordare terapeutica interdisciplinara, iar scopul fiecarui medic este acela de a oferi pacientului cel mai eficient tratament medical adaptat necesitatilor acestuia”, a declarat prof.dr Alexandru Petre, presedintele UNAS.

Cum functioneaza sistemul? Mai intai, medicul trebuie sa-si faca un cont pe platforma, completand un formular de inregistrare. De asemenea, el va oferi un set de date personale, inclusiv disponibilitatea dotarilor tehnice care sa permita dezbatere live cu expertii. Dupa ce primeste autentificarea, medicul va furniza toate datele necesare pentru prezentarea cazului pentru care cere expertiza: fotografii, radiografii, modele de studiu, descrierea problemei.

Grupul de experti va primi aceste solicitari prin email, le va putea accepta sau cere noi detalii, iar pentru cele aceptate va putea efectua o programare pentru o data si o ora cand acest caz va fi dezbatut live. Ulterior, medicul dentist va fi anuntat printr-un mail privind data si ora dezbaterii. Sesiunile de telemedicina vor fi inregistrate si vor putea fi urmarite si de alti medici.

Modul in care functioneaza sistemul de telemedicina poate fi vazut in materialul video "Dentistii pot dezbate cazurile complicate in sistem de telemedicina"

Un partener al acestei initiative este si Libra Internet Bank, care a sustinut Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice in a pune la dispozitia medicilor dentisti informatie si consultanta medicala de calitate.

 

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistem-de-telemedicina_-in-premiera-in-medicina-dentara-romaneasca_16769/

lauff lautf laurf