Imprimare

Decesele in randul femeilor insarcinate s-au redus cu 47%, in ultimii 20 de ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul femeilor insarcinate care isi pierd viata la nastere sau din cauza sarcinii a scazut aproape la jumatate in ultimii 20 de ani. Motivele care au dus la aceasta reducere sunt imbunatatirea mijloacelor de preventie si a tratamentelor, arata statisticile publicate de Natiunile Unite si preluate de France Presse, informeaza Agerpres.

Din nefericire, o femeie moare la fiecare doua minute din cauza unor complicatii legate de sarcina, cum ar fi: hemoragie, infectii, hipertensiune sau avort in conditii precare.

Din 1990 si pana in 2010, numarul deceselor materne a scazut cu 47%, de la 543.000 la 287.000 pe an. Disparitatile regionale continua sa fie puternice: 99% dintre cazurile de deces survin in tari in curs de dezvoltare, in special in Africa Subsahariana.

India si Nigeria reprezinta tarile unde au loc o treime dintre aceste decese - adica 56.000 (20%) si respectiv 40.000 (14%), iar 36 din 40 de tari cu cele mai ridicate niveluri de mortalitate in timpul sarcinii sau nasterii se afla in Africa Subsahariana.

"Stim exact ceea ce trebuie facut pentru prevenirea acestor decese: imbunatatirea accesului la planningul familial, investirea in formarea de personal medical calificat si garantarea accesului la tratament obstetric de urgenta in cazul in care apar complicatii. Stim ca aceste interventii salveaza vieti", a explicat dr. Babatunde Osotimehin, director executiv al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Decesele-in-randul-femeilor-insarcinate-s-au-redus-cu-47_-in-ultimii-20-de-ani_16772/

lauff lautf laurf