Imprimare

Taxe in noua lege a sanatatii: pe fast food si pe berea cu alcool

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si cea pe berea cu alcool, dupa cum a declarat ministrul Vasile Cepoi cu ocazia lansarii raportului "Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate" (Expert Forum).

"Mancarea fast food este o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea anumitor boli, iar berea este un produs care contine alcool. Fiind un produs alcoolic este firesc sa intre in categoria celorlalte produse suprataxate", a declarat dr. Vasile Cepoi.

In 2011 taxa pe fast food a fost in atentia autoritatilor, dar a suferit amanare in urma unor dezbateri contradictorii, pe motiv ca este greu de implementat. Intentia de a introduce o astfel de taxa a fost anuntata la inceputul lunii ianuarie 2011, dar a provocat puternice nemultumiri din partea producatorilor de alimente.

Taxa de fast food, 700 de milioane de euro la bugetul Sanatatii

Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20 la suta, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20 la suta din personalul din industria alimentara.

Reamintim ca prin taxa pe fast-food, fostul ministru Attila Cseke aproxima ca se vor aduce peste 700 de milioane de euro la bugetul Sanatatii.

Peste 50% din populatia Europei are probleme de supraponderabilitate sau chiar obezitate. Situatia este intalnita si la tarile aflate in tranzitie, unde doua treimi din populatie se confrunta cu asemenea probleme de sanatate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Taxe-in-noua-lege-a-sanatatii_-pe-fast-food-si-pe-berea-cu-alcool_16774/

lauff lautf laurf