Imprimare

Cepoi: Trebuie facuta diferenta intre serviciile acoperite de FNUASS si cele acoperite de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

ExpertForum (EFOR), impreuna cu Local American Working Group (LAWG), au lansat in dezbatere publica raportul Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate: analiza comparativa a variantelor de reforma.

Principalele concluzii ale studiului sunt:
- in lipsa unor resurse suplimentare, sistemul de sanatate nu poate oferi pacientilor calitate si acces mai bun la servicii. Romania este statul cu cele mai mici cheltuieli de sanatate din PIB din Uniunea Europeana, inregistrand o valoare de 5,6 % in anul 2009 fata de media UE de 9,9%. In anul 2011, cheltuielile publice cu sanatatea in Romania au atins 3,7% din PIB, in scadere fata de anul 2010.

- in tara noastra, din totalul resurselor alocate sanatatii, 80% sunt publice, iar 20% private. in privinta celor publice, cele mai multe - 85% - sunt administrate de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). In 2011, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde RON.

"Cheltuim de doua ori mai mult decat in 2005, insa nominal, per capita, suntem tot pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta cheltuielilor cu Sanatatea. Va trebui sa ne sincronizam cu Europa si sa nu ramanem decalati. In plus, populatia Romaniei va avea asteptari tot mai mari de la sistemul de sanatate", a declarat Radu Comsa, coordonatorul studiului.

FNUASS are creante de peste 6 miliarde de lei

Potrivit acestuia, FNUASS are creante de peste 6 miliarde de lei, principalii datornici fiind companiile de stat.

"Scaderea contributiei pensionarilor la fond va afecta veniturile acestuia", a completat Comsa, adaugand ca in Romania 6,8 milioane de contribuabili finanteaza cheltuielile pentru 19 milioane de asigurati.

Ministrul Vasile Cepoi, prezent la evenimentul de lansare al raportului, a declarat ca este necesar "sa separam apele". Mai precis, medicul a punctat ca legea sanatatii va trebui sa faca o distinctie intre serviciile medicale acoperinte de FNUASS si cele acoperite de bugetul de stat.

"Unul dintre obiectivele legii sanatatii este realizarea echilibrului financiar. FNUASS va acoperi servicii de care vor beneficia doar asiguratii, in timp ce serviciile de preventie sau urgentele vor fi acoperite strict din buget. Vom clarifica cine plateste pentru persoanele scutite, cine sustine cheltuielile copiilor sau gravidelor", a subliniat ministrul Vasile Cepoi.

Acesta a adus in discutie faptul ca in Romania, contributia la sanatate este una dintre cele mai mici din UE.

"Trebuie sa definim pachetul de servicii in functie de riscul major, sa ne decidem ce anume punem in el", a precizat ministrul.

Romania cheltuieste cu asigurarile voluntare 0,01% din PIB

Una dintre cele mai importante reforme din sistem este implicarea sectorului privat in asigurarile sociale si voluntare de sanatate. La nivelul UE, Romania este una dintre tarile cu cele mai mici cheltuieli in contul asigurarilor private de sanatate. Pentru exemplificare, Romania cheltuieste cu asigurarile voluntare 0,01% din PIB fata de media UE de 0,4% din PIB.

In ultimii doi ani, cresterea consumului de medicamente compensate si gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost moderata. Din punct de vedere al consumului per capita, exprimat in euro la paritatea puterii de cumparare, inregistram cea mai mica valoare de la nivelul intregii Uniuni Europene, cu 40% mai mica decat in Polonia, Lituania sau Estonia (respectiv 156 euro fata de 235 – 255 de Euro PPS in anul 2009).

"Anul acesta taxa de clawback salveaza fondul de sanatate", a subliat Comsa. In ceea ce priveste suspendarea taxei de clawback, solicitata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), ministrul Cepoi a confirmat ca a avut deja intalniri cu ministrul de Finante si cu reprezentantii producatorilor de medicamente.

"Saptamana viitoare vom avea o intalnire la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), unde vom discuta aceasta chestiune. Sper, totodata, sa avem si un presedinte al Casei pana atunci", a conchis dr. Cepoi.

Ministrul a precizat astazi ca noua lege a sanatatii pune taxa pe mancarea fast food si pe bere. Cititi mai multe informatii despre acest subiect AICI

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-Trebuie-facuta-diferenta-intre-serviciile-acoperite-de-FNUASS-si-cele-acoperite-de-stat_16777/

lauff lautf laurf