Imprimare

Managerii de spitale asteapta cu nerabdare deblocarea posturilor din Sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Una dintre cauzele pentru care sistemul sanitar romanesc este disfunctional o reprezinta lipsa de personal medical in unitatile spitalicesti. O contributie importanta la adancirea disfunctionalitatilor a avut-o masura prin care posturile din Sanatate au fost blocate incepand cu ianuarie 2009. Acelasi inceput de an a coincis cu momentul in care medicii din Romania au ales sa migreze masiv in strainatate, sistemul sanitar confruntandu-se in putin timp cu un exod al cadrelor medicale.

Statisticile Colegiului Medicilor din Romania (CMR) arata ca 11.200 de medici cetateni romani lucreaza in tarile OECD. Din pacate, nu doar medicii au preferat sa parareasca sistemul de sanatate romanesc, ci si asistentii medicali. Iar lipsa acestora si suprasolicitarea celor care au ramas in unitatile spitalicesti a dus, de cateva ori, la tragedii precum cea de la Maternitatea Giulesti, care putea fi evitata. 

Drept urmare, vestea ca posturile din sanatate vor fi deblocate nu putea fi privita altcumva decat cu ochi buni de catre directorii de spitale, dar si de reprezentantii medicilor si ai asistentilor medicali. Proaspatul ministru Vasile Cepoi spera ca masura sa se materializeze.

Deblocarea posturilor, o initiativa binevenita si mult asteptata

Reactiile managerilor de spitale nu s-au lasat asteptate, declarand la unison ca "este o initiativa binevenita si mult asteptata". Contactata de PaginaMedicala.ro, dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni a declarat ca deblocarile se fac la insistentele actorilor din sistem.

"Ministrul Sanatatii a inteles cat de necesara este aceasta deblocare a posturilor pentru buna functionare a sistemului sanitar si face acum demersurile necesare pentru a ne ajuta. La noi in Institut, deficitul major este la asistente medicale - aproximativ 165. De asemenea, inregistram un deficit de 127 de posturi si la capitolul personal auxiliar. In ceea ce priveste personalul medical superior, deficitul este sub 40 de posturi", ne-a marturisit dr. Orban.

La Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Capitala, se inregistreaza un deficit serios de infirmiere si de brancardieri in blocul operator. Prof. dr. Monica Pop, managerul institutiei sanitare a explicat ca sectia de chirurgie retiniana din cadrul spitalului, de altfel, singura de acest gen din Romania, este pe minus cu doi medici. Ambii au plecat din tara.

"Vestea ca posturile vor fi deblocate este cea mai mare bucurie pe care o putem avea. Toate spitalele sunt deficitare din punctul de vedere al personalului medical. Oamenii sunt foarte obositi, se inlocuiesc unii pe altii, ca sa nu mai vorbesc de garzi. Deblocarea posturilor in sistem este un lucru pe care il asteptam de mult. Problema este ca de fiecare data cand un salariat pleaca din tara sau decedeaza, nu putem angaja pe nimeni in loc", a declarat pentru PaginaMedicala.ro medicul oftalmolog.

Deblocarea posturilor impune si o finantare corespunzatoare

Opinia acesteia este impartasita si de managerul Spitalului Coltea, prof. dr. Anca Lupu, care spuna ca sistemul sanitar este pustiit de personal medical.

"Din sistem s-a tot plecat, fie prin pensionari, fie in strainatate. Spre exemplu, avem medici care si-au facut rezidentiatul aici si vor sa ramana in continuare in spital. Problema care se impune, pe langa deblocarea acestor posturi, este finantarea lor corespunzatoare", ne-a explicat medicul internist, adaugand ca in Spitalul Coltea este mare nevoie de asistente medicale si de personal auxiliar. "Exista un oarecare deficit si in ceea ce priveste medicii, dar nu este atat de acut", a continuat prof. dr. Anca Lupu.

Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti (SUUB) se confrunta cu un deficit de personal medical in specialitatile Anestezie Terapie Intensiva si Neonatologie. Desi considera ca masura este una binevenita, managerul SUUB sustine ca cele mai mari probleme in aplicarea ei o vor avea spitalele mari.

"De mult de vorbeste despre aceasta deblocare a posturilor in sanatate. Trebuie sa tinem cont de un aspect: acela ca deblocarea se va face in limita de 70%, aceasta norma referitoare la salarii va fi pastrata. Spitalele mari deja platesc foarte mult pe salarii. Din punctul meu de vedere, este necesara o evaluare mai corecta a performantelor angajatilor, mai ales ca unii dintre ei lucreaza si in privat", a declarat pentru PaginaMedicala.ro conf. dr. Catalin Carstoiu.

Nu doar in centrul universitar Bucuresti posibilitatea deblocarii posturilor din Sanatate le-a dat mari sperante managerilor de unitati sanitare. La Cluj, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) a solicitat 120 de posturi de asistenti medicali si 80 de posturi pentru personalul auxiliar.

"Situatia este din ce in ce mai greu de suportat, este nevoie de personal medical. De trei ani de zile, de cand posturile sunt blocate, ne este foarte greu. Insa orice angajare de personal trebuie sa se suprapuna cu o finantare corespunzatoare. In consecinta, si contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va trebui modificat, iar suma contractata va fi automat mai mare", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Cristiana Ciortea, managerul Spitalului SCJU Cluj-Napoca.

Deficitul major - asistentii medicali si personalul auxiliar

Cu toate ca directorii institutiilor de sanatate se plang ca au prea putini asistenti medicali angajati, nu se poate spune ca ne confruntam cu un exod si in privinta acestora din urma, sustine presedintele OAMGMAMR - filiala Bucuresti. Din cele 11.000 de posturi care se doresc a fi deblocate, 60% vor fi pentru asistente medicale si aproximativ 25% vor fi pentru medici, restul urmand a fi alocate personalului auxiliar. 

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Managerii-de-spitale-asteapta-cu-nerabdare-deblocarea-posturilor-din-Sanatate_16791/

lauff lautf laurf