Imprimare

Medicii romani au venituri rusinoase , sustin cei din strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii din strainatate au ramas socati de conditia medicului din Romania, prezentata la adunarea generala a Asociatiei Europene a Medicilor de Spitale si a Federatiei Europene a Medicilor Salariati, care a avut loc la Varna in perioada 17-19 mai 2012.

"M-am simtit jenat cand am comparat situatia din Romania cu cea a medicilor din celelalate tari. In cadrul dezbaterilor, reprezentantii celorlalte tari au ramas socati de conditia medicului din Romania, plecand de la veniturile pe care le obtine, timpul de lucru si incalcarea independentei profesionale", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Conform acestuia, delegatiile celor doua organizatii si-au manifestat sustinerea pentru pozitia Colegiului Medicilor din Romania si in conditiile in care medicii romani vor decide miscari de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor.

"Au fost delegati care au considerat rusinoase veniturile medicilor din Romania si Bulgaria. De aceea, mentionarea veniturilor de 2, 3 ori este o consecinta si a situatiei din Romania si Bulgaria, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa determine linia europeana sa stabileasca un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa", a continuat prof. dr. Astarastoae.

Declaratia medicilor europeni catre guvernele statelor membre UE

In consecinta, Asociatia Europeana a Medicilor de Spitale si Federatia Europeana a Medicilor Salariati au adoptat o declaratie prin care solicita guvernelor din tarile membre ale Uniunii Europene:
1) asigurarea fara intrerupere a finantarii sistemelor de sanatate la un nivel comparabil cu media din tarile Uniunii Europene, pentru a indeplini primul factor pentru revenirea economica a Uniunii Europene,
2) imbunatatirea dotarilor tehnice din spitale astfel incat sa fie indeplinite standardele stiintifice internationale,
3) garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital in concordanta cu calificarea lor, insa nu mai de minim 2 sau 3 salarii medii pe economie,
4) implementarea completa si rapida in legislatiile nationale a Directivei privind Timpul de lucru, Obtinerea unei balante intre timpul de lucru al doctorilor si timpul personal si viata de familie,
5) garantarea autonomiei profesionale si a autoguvernarii a medicilor de spital.

"Dreptul la sanatate este un drept fundamental, recunoscut de toate Tratatele europene. Delegatiile AEMH si FEMS, reunite la Varna considera ca mentinerea calitatii in sistemele de sanatate din tarile membre ale Uniunii Europene necesita conditii de munca potrivite pentru doctorii din spitale", se arata in declaratie.

In cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vlad Tica a fost ales vicepresedinte al Asociatiei Europene a Medicilor de Spital.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-romani-_au-venituri-rusinoase_-sustin-cei-din-strainatate_16799/

lauff lautf laurf