Imprimare

IMAS: Romanii nu-si permit asigurari private din lipsa banilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

70% dintre romani nu si-ar face o asigurare privata de sanatate din lipsa banilor, dar si a neincrederii in unitatile sanitare din Romania. Acesta este rezultatul celui mai recent studiu IMAS.

Pe de alta parte, o treime dintre cei intervievati se declara interesati sa isi faca o asigurare privata de sanatate daca ar exista spitale private de urgenta. Mai exact, 18% dintre cei care initial s-au aratat neinteresati de o astfel de asigurare se razgandesc in momentul in care stiu ca ar exista posibilitatea crearii unor unitati de primire urgente in spitalele private. Cei mai interesati de aceasta optiune sunt tinerii (18-30 ani), rezidentii din orasele medii si mari si persoanele cu studii superioare.

„Nevoia pentru asigurarile private de sanatate este din ce in ce mai mare in Romania, de altfel asa cum se intampla oriunde in lume, insa pana de curand aceasta nevoie nu s-a putut contura din cauza lipsei unor unitati spitalicesti private, dar si a unui cadru legislativ corespunzator. Deschiderile de spitale din ultimii ani, dar si reluarea discutiilor pentru noua reforma de sanatate reprezinta factori importanti care contribuie la schimbarea acestui context", sustine Mihail Marcu, presedintele MedLife, compania care a comandat studiul.

75% dintre romani au fost cel putin o data la medic

In ceea ce priveste frecventa vizitelor la medic, studiul curent reflecta o schimbare de atitudine in comportamentul romanilor. Daca anul trecut 58% din cei chestionati au afirmat ca nu merg la controale anuale sau merg doar atunci cand au probleme, anul acesta 75% dintre romani au raspuns ca au fost cel putin o data sau de mai multe ori la medic, in ultimele 12 luni.

Romanii care merg cel mai rar medic sunt persoane cu varste cuprinse intre 30-44 de ani, care nu au atat de des probleme medicale. De asemenea, nu prea merg la medic romanii care au un venit redus.

Totodata, cele mai preocupate de sanatatea lor sunt in special femeile, persoanele in varsta si cele din mediul urban. Sondajul a fost realizat in luna aprilie 2012, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane si ofera detalii despre atitudinea romanilor in ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, dar si informatii despre preocuparea romanilor pentru sanatatea lor.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/IMAS_-Romanii-nu-si-permit-asigurari-private-din-lipsa-banilor_16812/

lauff lautf laurf