Imprimare

Prima comisie privind situatia capuselor, infiintata la Sibiu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O comisie formata din zece specialisti de la diverse institutii se reuneste, astazi, la Prefectura Sibiului pentru a discuta situatia pacientilor, victime ale capuselor. Bineinteles, vor fi analizate si solutiile de prevenire a bolilor cauzate de acestea. Este prima Comisie de acest gen creata la nivel national, anunta Agerpres.

"Este prima zi cand se reuneste Comisia, pe care domnul director al Directiei de Sanatate Publica a decis sa o conduc eu. Comisia este formata din zece persoane de la DSP, Directia Sanitar Veterinara, Directia Agricola, Directia Silvica, Inspectoratul Teritorial de Munca, Prefectura, Consiliul Judetean, doamna dr. Victoria Birlutiu, sefa Sectiei Infectioase din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, care nu poate veni pentru ca este singurul medic in sectie, Primaria Sibiu, Agentia de Protectia Mediului si Facultatea de stiinte", sustine Georgeta Marga, presedinta Comisiei.

Concret, specialistii isi propun un plan de actiune integrata pentru controlul Lyme in judetul Sibiu. "Este ceva in premiera pentru judetul Sibiu si pentru Romania, pentru ca noi, judetul Sibiu suntem varf de lance, avem cele mai multe cazuri din tara", a precizat sefa comisiei.

Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, la Sibiu, ca i-a cerut Ministrului Sanatatii un raport pentru urmatoarea sedinta de guvern, in care sa prezinte situatia pacientilor intepati de capuse si a celor care au complicatii in urma acestor intepaturi, dar mai ales care sunt solutiile.
Pana in 15 mai, existau 17 sibieni diagnosticati in 2012 cu boala Lyme, iar altii in curs de finalizare a diagnosticului, intrucat s-au trimis analizele de sange prima data la Cluj, dupa care, la Institutul Cantacuzino de la Bucuresti. In 2011, au fost raportate 161 de bolnavi cu Lyme, iar in 2010 - 69.

320 de buzoieni, in spital

Si in judetul Buzau, un numar de 320 de persoane au ajuns la spital in ultimele doua luni in urma intepaturilor de capuse, iar o fetita in varsta de 13 ani din Ramnicu Sarat a fost diagnosticata cu boala Lyme.

"De la inceputul lunii aprilie, 320 de persoane au ajuns la spital dupa ce au fost intepate de capuse. 80 dintre pacienti sunt copii, iar unii dintre ei au fost spitalizati, existand suspiciunea de boala Lyme. Au fost recoltate probe de la 14 persoane intepate de capuse pentru a se stabili daca este vorba despre aceasta afectiune", a declarat Venera Acsinte, seful Directiei de Sanatate Publica Buzau.

Peste 50 de pacienti, la spitalele din Slatina si Caracal

Si judetul Olt este afectat. Peste 50 de persoane intepate de capuse s-au prezentat in ultimele trei zile la spitalele din Slatina si Caracal pentru ingrijiri medicale, nefiind semnalate deocamdata cazuri de borelioza.

La Spitalul Judetean de Urgenta Slatina s-au prezentat anul acesta 198 de pacienti care au fost intepati de capuse si au primit ingrijiri medicale. Niciunul dintre pacienti nu a necesitat internarea in spital, lor fiindu-le facute vaccinuri antitetanos si dezinfectari ale zonelor cu intepaturi. La Spitalul municipal Caracal au fost peste 100 de cazuri de pacienti care au sustinut ca au fost muscati de capuse si in mai putin de zece dintre cazuri au existat si suspiciuni de borelioza, neconfirmate inca.

"Acolo unde au fost suspiciuni, au fost recoltate probe, li se face pacientilor tratament preventiv dar deocamdata nu avem cazuri confirmate de persoane cu boala Lyme", a afirmat dr. Cristina Diaconu de la Spitalul Caracal.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-comisie-privind-situatia-capuselor_-infiintata-la-Sibiu_16810/

lauff lautf laurf