Imprimare

Medicii dermatologi militeaza pentru depistarea melanomului in faza incipienta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Melanomul are sanse de vindecare de 100%, daca este depistat in faze incipiente. Din nefericire, cazurile ajung la specialist in faze tardive. Drept urmare, medicii dermatologi incearca, pe langa tratament, sa si educe pacientii. Pentru o cat mai buna informare, medicii dermatologi, membri ai Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala (SRMEDCC), fac apel pentru preventia melanomului prin controlul periodic al pielii. De asemenea, ei au lansat si prima lucrare care explica implicatiile celei mai grave forme de cancer cutanat si anume "Sa intelegem melanomul".

Volumul, scris de doi dermatologi americani celebri - Dr. Perry Robins si Dr. Maritza Perez - a fost tradus si adaptat de catre un colectiv de specialisti, condusi de catre dr. Mihaela Leventer, presedintele SRMEDCC. El a fost tiparit intr-un prim tiraj de cateva mii de exemplare si a fost distribuit gratuit tuturor medicilor dermatologi din tara. La randul lor, dermatologii il vor inmana, gratuit. pacientilor lor, pentru un mai bun control al bolilor pielii.

„Singura sansa de vindecare in cazul aparitiei unui melanom malign este diagnosticarea in timp util si excizarea prompta a leziunii periculoase. Din neferice, majoritatea cazurilor depistate ajung la noi in stadii avansate, cand nu mai putem face mare lucru. 80% dintre cazurile de melanom depistate in Romania mor, sustine dr. Mihaela Leventer (foto 2), presedintele SRMEDCC, adaugand ca soarele in exces nu face pielea mai frumoasa, ci o imbatraneste.

Toate persoanele care au mai mult de 50 de alunite sunt vulnerabile. Pentru aceasta categorie de persoane, expunerea protejata la radiatii ultraviolete si monitorizarea constanta a modificarii alunitelor sunt singurele care pot depista in timp util aparitia cancerului de piele.

„Melanomul este un cancer pe care il vezi zi de zi, dar trebuie sa stii sa-l si recunosti. Noi, dermatologii, suntem educati sa identificam semnele de alarma precoce ale pielii. De aceea ii sfatuim pe pacientii cu alunite sa consulte regulat un dermatolog. Momentul cel mai bun pentru control este inainte de a pleca in vacanta de vara”, sustine conf. dr. Catalin Popescu.

Medicii dermatologi recomanda minimizarea riscului de dezvoltare a melanomului prin cateva masuri. Printre acestea se numara evitarea arsurilor solare – suferite pana la varsta de 18 ani, arsurile solare cresc riscul aparitiei melanomului la maturitate.

„Nu-ti poti alege familia in care te nasti si numarul de alunite pe care le porti pe piele, dar poti reduce durata expunerii la razele periculoase ale soarelui”, sustin autorii cartii.

De asemenea, trebuie limitata espunerea la solar. In acest sens, SRMEDCC militeaza pentru obligativitatea detinatorilor de aparate de bronzat artificial sa limiteze accesul tinerilor sub 18 ani fara acordul scris al parintilor si sa interzica intrarea persoanelor cu alunite numeroase. Aceasta legislatie este aplicata deja in Australia, SUA si in unele tari europene.

Conform estimarilor medicilor specialisti, incidenta aparitiei unei forme de cancer de piele la maturitate creste cu 15% in cazul celor care au apelat la sedinte la solar, in comparatie cu cei care nu au fost expusi.

Totodata, alunitele active trebuie monitorizate periodic.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-dermatologi-militeaza-pentru-depistarea-melanomului-in-faza-incipienta_16815/

lauff lautf laurf