Imprimare

Celule epiteliale de la pacienti cu insuficienta cardiaca, transformate in celule sanatoase

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Savantii israelieni au reusit, in premiera mondiala, sa transforme celulele epiteliale prelevate de la pacienti suferind de insuficienta cardiaca in celule cardiace contractile sanatoase. Acestea ar putea fi folosite in viitor pentru a trata bolile de inima, informeaza agentia de presa Reuters, citata de stirileprotv.ro.

"Am demonstrat ca este posibil sa prelevezi celule epiteliale de la un pacient in varsta, care suferea de o insuficienta cardiaca cronica, si sa obtii in laborator celule cardiace contractile care sunt sanatoase si tinere - echivalente cu stadiul in care se aflau celulele inimii pacientului atunci cand tocmai s-a nascut", sustine Lior Gepstein, de la Technion-Israel Institute of Technology, coordonatorul studiului.

Testele clinice care vor folosi aceasta tehnica vor putea sa inceapa peste 10 ani, a mai adaugat savantul israelian.

Echipa coordonata de Lior Gepstein a prelevat celule de la doi barbati suferind de insuficienta cardiaca - in varsta de 51, respectiv 61 de ani -, pe care le-au transformat adaugand in nucleele celulare trei gene si o mica molecula denumita acid valproic. Celulele hiPSC obtinute erau capabile sa se diferentieze si sa devina celule miocardice - cardiomiocite - la fel de eficiente ca celulele hiPSC obtinute din celule tinere si sanatoase prelevate de la voluntari tineri care au actionat ca grup de control in acest studiu.

Cardiomiocitele au evoluat in tesut muscular cardiac, cultivat in laborator, alaturi de un tesut cardiac prelevat anterior. Dupa un interval de 48 de ore, cele doua tipuri de tesuturi functionau impreuna.

In etapa finala a studiului, publicat in European Heart Journal, noul tesut a fost transplantat in inimile unor soareci sanatosi, care a inceput in scurt timp sa stabileasca conexiuni cu celulele din tesutul sanatos al gazdei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Celule-epiteliale-de-la-pacienti-cu-insuficienta-cardiaca_-transformate-in-celule-sanatoase_16823/

lauff lautf laurf