Imprimare

CFSMR, afiliata la sindicatele europene ale medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) a devenit membra a Federatiei Europene a Medicilor Salariati (FEMS). Decizia acestei afilieri a fost luata in cadrul Adunarii Genrale a federatiei europene, care reprezinta federatiile sindicale nationale ale medicilor din Europa. Lucrarile FEMS s-au desfasurat in comun cu cele ale Asociatiei Europene a Medicilor din Spitale (AEMH).

"Reuniunea a tinut trei zile. In prima parte a celei de-a doua zi s-au discutat probleme strict sindicale. La acest moment s-a decis si admiterea CFSMR in familia sindicatelor europeane ale medicilor.
Pentru primii doi ani, statutul CFSMR va fi de observator, urmand a capata apoi statutul de membru deplin", sustine dr. Dan Peretianu, vicepresedinte CFSMR si membru al delegatiei care a luat parte la manifestarea de la Varna.

Delegatia CFSMR, din care au mai facut parte si dr. Mircea Faur, din Arad si dr. Victor Esanu, din Cluj, a fost condusa de presedintele interimar dr. Piroska Zagyva, din Baia Mare. Dr. Zagyva a preluat aceasta functie pe 17 mai, dupa ce fostul presedinte dr. Octavian Georgescu si-a prezentat demisia.

Medicii au nevoie de conditii mai bune de munca

Reamintim ca medicii din strainatate au ramas socati de conditia medicului din Romania. Delagatiile AEMH si FEMS la Adunarea Generala comuna a celor doua organizatii de la Varna cred ca mentinerea calitatii sistemelor de ingrijiri de sanatate in toate tarile membre, necesita masuri adecvate pentru conditiile de munca ale medicilor, cu referire speciala la cei de spital.

"Dreptul la sanatate este un drept fundamental, trecut ca atare in tratatele Uniunii Europene. Organizarea sistemelor de sanatate europene este sub principiul subsidiaritatii, conform legilor UE. Cu toate aceste, este necesar a respecta anumite valori comune ale ariei sociale europene pentru accesul egal la o sanatate de bun nivel pentru intreaga populatiei a UE", este una dintre concluziile Grupului de lucru legat de conditiile de munca ale medicilor, la care au participat membrii delegatiei CFSMR si prof.dr. Vlad Tica, din partea AEMH.

Totodata, la Varna, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania a convenit semnarea unui protocol de autosustinere cu Colegiul Medicilor din Romania, in toate problemele comune.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CFSMR_-afiliata-la-sindicatele-europene-ale-medicilor_16822/

lauff lautf laurf