Chemoembolizarea tumorilor cu microsfere absorbabile, introdusa in premiera in Romania
Premiera medicala in Romania. Presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala a introdus pentru primata data in tara noatra o procedura medicala in tratamentul tumorilor maligne hepatice primare si secundare. Interventia poate fi aplicata si in cazul metastazelor la colon, san sau organele genitale. Noua procedura este chemoembolizarea cu microsfere absorbabile.
„Este o procedura minim invaziva si presupune externarea pacientului la 24, maxim 48 de ore dupa interventie. Se realizeaza cu anestezie locala, introducandu-se un microcateter in arterele din ficat, care vascularizeaza tumora respectiva. In aceste vase, ulterior se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice, care au rolul de a distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sanghin catre tumora. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentratia intratumorala de chimioterapic va fi mai mare, iar reactiile adverse mult minimizate, in special cele sistemice”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie Imagistica Medicala.
Interventia are multiple avantaje: scade mult efectele adverse, creste calitatea vietii pacientilor si reduce timpul de recuperare postoperatorie. Potrivit specialistilor, sunt necesare doua-trei interventii pe an, pentru o tumora, iar intre ele monitorizarea se face prin examinari CT sau RMN si analize de sange.
Trebuie mentionat ca acest nou tratament nu vindeca, tumorile stagneaza sau se micsoreaza, iar efectul interventiei se pastreaza pe o perioada de 2-3 ani. Acesta este rezultatul unor studii desfasurate in 23 de centre din Europa, a caror concluzie a fost ca 89% din pacientii monitorizati pe trei ani au avut rezultate bune, adica tumora fie a stagnat, fie s-a micsorat. De asemenea, cercetatorii din alte sase centre de cercetare incearca sa afle care este perioada in care efectul tratamentului este garantat.
Astazi, medicul Popa a realizat, gratuit, trei astfel de proceduri. Costul unei interventii este de 7.900 de lei. Potrivit specialistilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) suporta o parte din costurile procedurii. In momentul de fata, se poarta discutii cu reprezentantii Casei si ai Ministerului Sanatatii pentru decontarea interventiei.
Statisticile arata ca incidenta hepatocarcinomul la barbati este de 5% la 100.000 de locuitori, iar in cazul femeilor cifra este dubla.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro