Imprimare

Prof. Constantin Varlan: Prea multi medici dentisti pleaca sa lucreze in strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar din ce in ce in mai mare de medici specialisti in medicina dentara prefera sa paraseasca sistemul sanitar romaneasc pentru a lucra peste hotare. Vorbim aici de medici de diferite specialitati si supraspecialitati: endodontie, parodontologie, chirurgie dento-alveolara si chiar estetica dentara.

"Sunt multi oameni care si-au dorit si au reusit sa-si pregateasca activitatea perfectionandu-se pe directiile de estetica in stomatologie. Mi-e greu sa va spun cati dintre ei au dorit sa-si desfasoare activitatea si cunostintele dobandite in strainatate. Din pacate, numarul lor este cam mare, dupa parerea mea", sustine prof.dr. Constantin Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania.

Daca pana acum destinatiile preferate ale medicilor dentisti romani erau Anglia, Irlanda si Belgia, acum preferinta principala se pare sa fie Franta. Iar sentimentul, am putea spune, este reciproc intrucat angajatorii francezi sunt interesati in special de medicii dentisti romani. Un avantaj in constituie si originea noastra latina, mostenire care ne permite sa invatam si sa vorbim fluent franceza.

Unul dintre principalele motive pentru care medicii pleaca sa lucreze in strainatate este, bineinteles, remuneratia. In Franta, de exemplu, dentistilor li se promit castiguri de peste 5.000 de euro pe luna, net.

Pe de alta parte, nu numai partea materiala este cea care ii atrage pe specialisti peste hotare. Mai este si un aspect, pe care prof. Varlan recunoaste ca, initial, l-a inteles greu.

"Nu e un secret pentru nimeni. Au plecat sa-si desfasoare activitatea in strainatate inclusiv persoane care nu sunt la o varsta tanara sau foarte tanara, ci si oameni maturi, adulti, cu familii cu tot. Vorbesc de oameni care nu faceau neaparat parte din sistemul de practica stomatologica privata, ci si din sistemul educational, cadre didactice", marturiseste prof.dr. Constantin Varlan.

Din nefericire, la fel ca in cazul medicilor de medicina generala, dentistii nu pot fi retinuti cu forta in tara. "A obliga pe cineva este impotriva unui pachet intreg de legi si reglementari care privesc Uniunea Europeana, din care face parte si Romania. Libera circulatia a oamenilor si dreptul de a desfasura o activitate este dincolo de niste puncte de discutie. Putem sa-i motivam eventual, nu sa-i obligam", a mai adaugat presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania.

In prezent, in tara noastra figureaza aproximativ 14.500 de medici dentisti, care au si certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentisti. In Bucuresti, cifra lor este de circa 3.500.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Constantin-Varlan_-Prea-multi-medici-dentisti-pleaca-sa-lucreze-in-strainatate_16824/

lauff lautf laurf