Peste 13.000 de prescolari si elevi din Galati nu au acces la dentist
Peste 13.000 de prescolari si elevi din 28 de unitati de invatamant din Galati sunt privati de accesul la serviciile unui medic scolar sau ale unui stomatolog, a declarat directorul Serviciului de Asistenta Medicala al municipiului, dr. Costinela Georgescu, citat de Agerpres.
Cei 20 de medici scolari, dintre care cinci stomatologi, si cei 60 de asistenti de medicina scolara sunt nevoiti sa acopere necesarul de triaj, vaccinari si toate celelalte servicii medicale si in unitatile de invatamant care nu au medic.
Mai mult, la Cabinetul medical scolar nr. 8, la care sunt arondati peste 2.950 de copiii din sase unitati de invatamant, nu exista medic, ci doar un post vacant.
"Lipsa medicului de la acest cabinet genereaza multiple dificultati in organizarea propriu-zisa a tuturor activitatilor specifice cum ar fi campanii de vaccinare, competitii sportive, examene de bilant, triaj epidemiologic, actiunile de prevenire si combatere a bolilor transmisibile, dar si in indeplinirea corecta a tuturor responsabilitatilor privind sanatatea prescolarilor si scolarilor care frecventeaza unitatile de invatamant arondate", sustine dr. Georgescu.
In plus, la cabinetele medicale dentare de la Colegiul National "Costache Negri", unde sunt arondati 3.300 de copii, si de la Colegiul de Industrie Alimentara "Elena Doamna", unde sunt arondati 6.800 de elevi si prescolari de la 17 unitati scolare exista cate un singur post de medic, dar si acela vacant.
In Galati, cei 15 medici scolari de medicina generala si 60 de asistenti medicali scolari trebuie sa aiba grija de sanatatea a peste 25.000 de copiii. Asta in conditiile in care, potrivit legii, unui medic i-ar trebui repartizati maximum 1.500 de copiii, iar unui asistent de medicina scolara, maximum 800 de elevi si prescolari. Un medic scolar stomatolog si un asistent nu ar trebui sa aiba in grija mai mult de 1.500 de copii.
"In momentul de fata, Serviciul de Asistenta Medicala al Primariei are doua posturi vacante pentru medici scolari si trei posturi pentru medici dentisti, in scoli. De asemenea, exista 16 posturi vacante pentru asistenti medicali scolari. Nici macar ocuparea acestor posturi n-ar rezolva cu totul problema, daca e sa judecam in functie de numarul optim de angajati impus de norme", a conchis Georgescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro