Imprimare

CMR: Spitalele din 27 de judete nu au acoperite toate specialitatile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In prezent, in spitalele din tara noastra lucreaza aproape 21.000 de medici. Distributia pe varsta ne arata ca 2.335 au peste 60 de ani, 4.358 au intre 50 si 60 de ani, 5.359 au intre 40 si 50 de ani, iar cei mai multi au intre 30 si 40 de ani, adica peste 6.000 de medici. Din nefericire, spitalele din 27 de judete functioneaza fara a avea acoperite toate specialitatile, arata datele furnizate de catre Colegiul Medicilor din Romania.

Deficitul cronic de spcialisti in sistemul sanitar se datoreaza in primul rand remuneratiei, insa si conditiilor de munca si de trai. Multi medici prefera sa plece sa lucreze in strainatate pentru ca acolo au parte de mai mult respect, pentru ca acolo beneficiaza de un statut complet diferit decat cel al medicului din Romania.

Aproape 600 de medici au ales sa plece in primele 3 luni ale anului 2012

Doar in primele 3 luni ale acestui an au solicitat certificate de conformitate profesionala, pentru a pleca sa lucreze in strainatate, aproape 600 de medici.

Ca specialitati, in top se afla medicina de familie - cu un numar de 228 de certificate, chirurgia generala - cu 33 certificate, urmate de medicina interna – cu 22 de certificate acordate . Daca ne referim la judetul Suceava, in aceeasi perioada ianuarie – martie 2012, au fost eliberate patru certificate de conformitate profesionala pentru medici specialisti in reumatologie, ATI, alergologie, respectiv de medicina de familie, pentru plecari in Franta si Marea Britanie.

La nivel national, cei mai multi medici pleaca din Bucuresti (142), Cluj (94) si Timis (83), pentru dezvoltarea unor cariere mai ales in tari precum Germania (219), Marea Britanie (117), Franta (110) si Marea Britanie (117).

Dorind sa schimbe situatia aceasta si sa convinga populatia sa aiba incredere in medicii romani si sa-i respecte pentru munca pe care o fac si care de cele mai multe ori nu este tocmai usoara, Colegiul Medicilor din Romania a initiat anul trecut campania de informare cu privire la drepturile si obligatiile medicilor - „Respecta-ti medicul!”.

„Am demarat aceasta campanie pentru ca, potrivit unui studiu pe care l-am realizat, lipsa de respect este una dintre cauzele principale a migratiei medicilor in strainatate. in Romania, medicii sunt nevoiti sa lucreze in conditii extrem de grele, fac nenumarate garzi pentru ca sunt putini si, in plus, nu sunt respectati asa cum ar trebui - de autoritati si, uneori, nici de pacienti. De aceea, vrem sa facem cat mai cunoscuta atat in tara, cat si la nivel european, conditia medicului din Romania”, sustine prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Acum, organizatia profesionala a dat startul si primei dezbateri regionale „Respecta-ti medicul! – Conditia medicului in Romania”, din cele patru stabilite, care a avut loc la Suceava.

Judetul Suceava, la limita subzistentei in materie de medici

Spitalul Municipal Vatra Dornei din Suceava are aprobat un numar de 29 medici, dintre care 7,5 sunt posturi vacante. Mai mult, unii medici urmeaza sa se pensioneze, ceea ce va mari numarul de locuri neocupate. In Compartimentul ATI din Sectia de Chirurgie a unitatii sanitare este absolut necesara ocuparea postului de medic de specialitate devenit vacant prin pensionarea medicului titular intrucat in prezent, in unitate nu exista niciun medic ATI.

La Compartimentul Neonatologie din cadrul Sectiei de Obstretica – Ginecologie asistenta medicala este asigurata de medicii din Compartimentul Pediatrie, iar situatia va deveni critica in eventualitatea pensionarii unui medic.

Intr-o situatie ingrjoratoare se afla si Spitalul Municipal “Sf. Dr. Cosma si Damian” din Radauti. Aici, gradul de ocupare a posturilor cu medici este de 64%.

Totodata, la Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc, din cele 41 de posturi de medici, doar 24 sunt ocupate in prezent.

Reamintim ca recent Guvernul Romaniei a aprobat deblocarea a 500 de posturi in sananate, din care insa 200 vor fi repartizate Institutului Regional de Oncologie Iasi si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi.

Seria dezbaterilor regionale continua la Constanta, Timisoara si Cluj.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-Spitalele-din-27-de-judete-nu-au-acoperite-toate-specialitatile_16836/

lauff lautf laurf