Imprimare

Testarea de performanta a retetei electronice a ajuns la final. Sistemul e gata de lansare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reteta electronica va putea fi folosita, asa cum au mai anuntat autoritatile, incepand cu 1 iunie. Astazi vor fi finalizate ultimele teste si verificari. Mai exact, va fi testata performanta sistemului prin intrarea simultana in sistem a 10.000 de utilizatori.

"Este o simulare suficient de dura. In momentul de fata, noi estimam ca vom avea undeva in jur de 2000 de utilizatori concurenti. De aproape 4 luni de zile de cand am inceput implementarea proiectului, scopul nostru, al Ministerului Sanatatii, al CNAS, al medicilor de familie, al farmacistilor a fost sa facem schimbarea treptat. Vom incepe, intr-adevar, la 1 iunie, vom comtinua pe parcursul intregului an, astfel incat sa nu existe foarte multe impotriviri. Am testat de 3 ori sistemul, am parcurs 2000 si ceva de teste, terminam vinerea asta testarea de siguranta, am verificat fiecare regula, iar in momentul de fata noi suntem gata", a declarat Dragos Dobran, directorul departamentului eHealth in cadrul Siveco Romania.

Asadar, nu se va intra brusc in sistemul de prescriptie electronica, procesul fiind implementat treptat. Initial vor fi cooptati medicii de familie, medicii prescriptori din spitale si farmacistii.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) considera ca reteta era necesara, fiind un instrument mult mai complex decat o simpla evidenta contabila a medicamentelor eliberate, pe care o aveam si pana acum, intrucat decontarea lor se facea prin sistemul informatic. Acest sistem ofera diferite avantaje actorilor din sanatate. De exemplu, medicul prescriptor va putea sa obtina o multime de informatii folositoare.

"Va fi un instrument de ajutor in prescriere, ne va spune noua medicilor atunci cand riscam sa facem o greseala, ne va usura activitatea de prescriere, spunandu-ne daca doza este potrivita, daca cumva medicamentul nu este indicat in boala respectiva, daca sunt interactiuni importante precizate de producator in cadrul documentelor de avizare a medicamentului respectiv. Toate aceste informatii iti apar in timp real", sustine dr. Dorin Ionescu, presedintele interimar al CNAS.

Afirmatai sefului CNAS este intarita si de catre reprezentantul companiei care a realizat softul, Dragos Dobran: "Exista niste reguli in sistem care spun ca daca cumva un medicament eliberat astazi a mai fost eliberat in acelasi timp de un alt medic prescriptor. Am incercat sa gasim o serie de reguli care nu sunt fixe, unele mai apar, altele mai dispar, astfel incat ele sa fie un ajutor pentru medicii de familie".

Din pacate, aceste date privind doza maxima, indicatiile terapeutice si interactiunile medicamentoase nu vor exista in sistem odata cu demararea sa, la 1 iunie.

"Rezumatul caracteristicilor produsului contine incatiile terapeutice, care este doza obisnuita, care este doza maxima zilnica si d eund eincepe gradul de periculozitate. Aici este dificulatatea sistemului, sa introduca un mecanism prin care toate aceste informatii care au fost validate de specialisti si in baza carora s-a dat voie pentru a fi utilizat medicamentul, sa se transpuna intr-un format inteligent si utilizat de calculator. CNAS si MS trebuie sa gasesca in cel mai scurt timp un mecanism ca toate medicamentele existente pe piata sa se regaseasca in acest sistem informatic", a explicat dr. Dorin Ionescu.

Medicii de familie, nemultumiti ca reteta le ingradeste munca

Activitatea calculatorului ingradeste munca medicului, in cazul in care acesta decide sa foloseasca o doza mai mare decat cele cunoscute de sistem.

"Calculatorul nu executa decat comenzile, daca exista o lege, o reglementare, o norma legala care spune ca ai voie sa mergi numai catre dreapta iar tu iti doresti sa mergi in stanga, se cheama ca incalci legea, norma sau reglementarea. Evident, calculatorul va fi obligat sa aplice legea, el stiind sa faca asta. Trebuie sa facem diferenta intre doze maxim admise si doze periculoase. Daca doza este maxim admisa confrom reglementarilor in vigoare si pentru siguranta pacientului te va lasa, daca doza respectiva depaseste limita maxima si intra in zona de toxicitate, pentru siguranta pacientului, pentru siguranta ta medic, iti va interzice acest lucru. Cu siguranta acest lucru nu l-a inventat Romania, ci am preluat din practica si experienta internationala", a mai adaugat presedintele interimar al CNAS.

Cum medicul prescriptor are independenta sa profesionala care ii permite sa decida asupra actului medical cu raspunderea care decurge de aici, reoprezentantii medicilor de familei sunt nemultumiti de limitarile pe care le va aduce sistemul.

"Stim foarte bine ca unele medicamente au prescris in indicatiile lor bolile mari pentru care sunt recomandate. Exista o multime de studii noi acum si mai vechi, in care acele medicamente au si alte indicatii terapeutice. problema sta in felul urmator. Regula este sa o iau la drapate, dar daca vreau sa o iau la stanga nu ma impiedica nimeni, eu stiu ca am facut o greseala, dar nu-mi apare un zid in fata. Calclatorul ma avertizeaza, iar eu decid sa continui, mi se pare anormal sa mi se taie posibilitatea de a da. Il dau cu raspunderea care imi apartine, pentru ca eu consider ca acel paciet are nevoie de un dozaj mai mare. Nu este normal ca un calculator sa spuna nu da, nu este normal. De aia suntem medici. Daca noi suntem buni doar sa punem un diagnostic, nu mai tipariti nici reteta - vedem bolnavul, ii punem diagnosticul si ii dam o hartiuta in care e scris diagnosticul", a precizat dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Testarea-de-performanta-a-retetei-electronice-a-ajuns-la-final.-Sistemul-e-gata-de-lansare_16838/

lauff lautf laurf