Dentistii vor fi instruiti sa nu refuze pacientii cu hepatita sau HIV
Numarul pacientilor cu boli cronice, printre care hiv si hepatita, este destul de mare, iar posibilitatea ca medicii sa se infecteze este foarte mare. Drept urmare, Colegiul Medicilor Dentisti Bucuresti a semnat un parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania privind informarea atat a pacientilor, cat si a medicilor. Este vorba despre campania "Impotriva hepatitei, alaturi de pacienti!".
Mesajul transmis catre medicii este acela ca trebuie sa discute cu pacientii si sa nu le refuze tratamentul in cazul in care acestia au hepatita sau HIV. Dentistii trebuie, de asemenea, sa-si faca planul de tratament in concordanta cu bolile respective.
"Odata, vrem sa le spunem care sunt riscurile imbolnavirii pentru ca de cele mai multe ori ne speriem degeaba. Ne speriem ca ne imbolnavim de HIv si o sa constati ca foarte greu se intampla asta la nivelul cabinetului, pentru ca boala se trasmite printr-o cantitate mare de sange, ceea ce la noi este foarte putin probabil. Le spunem ce risc are medicul de a se imbolnavi de la un pacient cu hepatita, care sunt masurile pe care si le poate lua. Asfel, daca prevenim medicul, el stie exact care sunt modalitatile de transmitere a bolilor si atunci sigur ca el nu mai refuza pacientul in momentul in care acesta se prezinta la trtament", sustine dr. Alexandru Brezoescu, presedintele CMDB.
Din nefericire, pacientii nu spun mereu daca sufera de o afectiune cronica, in special hepatita sau HIV. Motivul este ca se tem sa nu le fie refuzat tratamentul. Pacientii sunt incurajati sa fie curajosi si sa spuna lucrurilor pe nume. Ei trebuie sa-si declare boala, dar si sa aiba curajul sa faca reclamatii nominale impotriva medicilor care le refuza tratamentul.
"Nu cred ca exista pacient cu hepatita care sa nu fie fost refuzat macat odata de medicul dentist. Din pacate asta este viata unui pacient cu hepatita: este discriminat fie in societate, fie la serviciu, fie in cabinetele unor medici. Trebuie sa identificam acele cabinete in care suntem refuzati si in care suntem pusi ultimii pe lista", explica Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Pentru a schimba aceasta situatie, medicul dentist trebuie sa castige increderea pacientilor.
"Rolul unui medic este sa creeze acea legatura de incredere, care sa-i ofere pacientului confortul unei comunicari eficiente in determinarea unui diagnostic precis, precum si prescrierea unui tratament adaptat nevoilor intregului organism, nu doar a partii afectate de o anumita patologie", a mai adaugatt dr. Brezoescu.
Transmiterea bolilor cronice la nivelul cabinetului de medicina dentara este putin probabila, spun medicii dentisti. Asta pentru ca sistemul de sterilizare existent in cabinet este foarte bine pus la punct si este controlat de catre autoritatile publice, iar dentistii trebuie sa respecte cu strictete regulile.
Aflati cum trebuie facuta si cum se si face sterilizarea in cabinetul stomatologic, urmarind materialul video "Dentistii, instruiti ca nu au motive sa refuze pacientii cu hepatita sau HIV"
Dr. Alexandru Brezoiescu a precizat ca la CMDB, in cei sapte ani in care a fost sub conducerea sa, nu s-a inregistrat nicio reclamatie referitoare la discriminarea bolnavilor cu hepatita.
"A fost un caz in care pacientul a acuzat medicul dentist pentru ca ar fi contractat boala din cabinetul sau, insa dupa ancheta demarata, s-a dovedit ca medicul facuse sterilizarea ca la carte si ca pacientul nu a luat afectiunea de acolo", a mentionat seful CMDB.
Parteneriatul a fost incheiat si cu Colegiul Medicilor din Brasov, iar initiatorii fac apel ca si celelalte colegii din judete sa se alature initiativei. Majoritatea bolnavilor de hepatita cred ca au luat boala de la dentist, insa este foarte greu sa demonstreze acest lucru. Acesta este motivul pentru care a fost demarat parteneriatul, insa el poate fi cu usurinta extins si cu medicii de alte specialitati.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro