Imprimare

Taxa clawback trebuie vazuta ca o formula de mentinere a cresterii consumului de medicamente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ultimele luni au aratat ca aplicarea taxei clawback duce la un nivel foarte ridicat pentru producatori, ajungand sa fie nesustenabila, sustine Calin Alexandru, director in cadrul Directiei de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii, citat de Agerpres.

"Daca gandim taxa de clawback doar pentru a asigura acoperirea deficitului din sistemul de sanatate riscam sa asistam la retragerea unor companii sau a unor medicamente de pe piata", a explicat dr. Calin Alexandru.

Taxa trebuie vazuta ca o formula prin care se poate mentine cresterea consumului de medicamente intr-o limita care sa fie sustenabila bugetar. In momentul de fata, taxa este suportata exclusiv de producatori.

La randul sau, dr. Dorin Ionescu, director al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a precizat ca, perioada 2008 - 2009, piata farmaceutica "crestea ca Fat-Frumos".

"Nu exista sustenabilitatea sistemului. Ajunsesem intr-un impas: consumul era real, dar resursele pentru a-l acoperi nu erau disponibile. Atunci s-a pus problema acoperirii consumului, nu a face profitabil sistemul de sanatate. Nimeni nu o face in Europa. si cel mai bun sistem, cel din Franta, a inchis anul trecut pe minus. Eram in fata dramei de a nu putea acoperi consumul. S-au luat niste masuri drastice de a reduce consumul. Taxa clawback a fost ultima masura pentru a echilibra sistemul", a explicat Dorin Ionescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Taxa-clawback-trebuie-vazuta-ca-o-formula-de-mentinere-a-cresterii-consumului-de-medicamente_16843/

lauff lautf laurf