Imprimare

Cepoi: E posibil ca legea Sanatatii sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul anului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectul legii Sanatatii va fi prezentat in Guvern pana la sfarsitul lunii iunie si este posibil ca pana la finele anului aceasta sa fie adoptat in Parlament, a declarat ministrul Sanatatii in cadrul celei de-a doua editii a conferintelor "Amfiteatrul de sanatate", cu tema "Spitalul public, intre anacronism si eficienta", care a avut loc la Targu Mures, informeaza Agerpres.

"Legea se elaboreaza pana la sfarsitul lunii iunie, imediat dupa alegeri va fi prezentata in Guvern pentru asumarea ei de Guvern, dupa care va fi supusa dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar in septembrie va intra in Parlament. Daca Parlamentul o va aproba, ea poate fi gata pana la sfarsitul anului", a declarat Vasile Cepoi.

In prezent se poarta consultari cu toti actorii interesati in elaborarea acestui proiect de lege pentru a afla care sunt asteptarile populatiei si a celor care participa la sistemul de sanatate de la acest proiect de lege.

"Am discutat despre reorganizarea spitalelor si s-au tras mai multe concluzii: pentru cresterea calitatii serviciilor medicale in spitale in beneficiul pacientilor este necesar un management mai performant al spitalelor. Acest management mai performant nu se poate in actuala forma de organizare a spitalelor, respectiv institutii publice bugetare. Atata vreme cat personalul medical va fi considerat personal bugetar si institutia va functiona in limita constrangerilor date de legislatia pentru institutiile bugetare, posibilitatea dezvoltarii asistentei medicale spitalicesti ca urmare a unui management mai performant este limitata", a mai adaugat ministrul Sanatatii.

Organizarea spitalului ca unitate nebugetara - o problema

S-a descoperit faptul ca o reorganizare a spitalului ca o unitate nebugetara constituie din punct de vedere tehnic si juridic o problema si ca specialistii din Ministerul Sanatatii, din Ministerul Justitiei si din Ministerul de Finante cauta solutii pentru o astfel de organizare.

"S-a lansat notiunea de fundatie, dar o fundatie cu specific pentru spital, nu in sensul celei definite de OUG 24, ci cu caracter special, o fundatie-spital. Termenul de fundatie nu ar fi cel mai potrivit pentru a defini aceasta structura pentru ca perceptia populatiei privind continutul acestei denumiri face ca aceasta forma de reorganizare sa nu fie acceptata sau inteleasa. Afirmatia mi se pare corecta. Spun unitate nebugetara pana vom gasi o formulare mai clara", a sustinut dr. Vasile Cepoi.

Spitalele functioneaza in limita constrangerilor legislatiei bugetare, fapt ce le limiteaza dezvoltarea si daca un spital public doreste si are posibilitatea sa intre intr-o relatie contractuala cu un asigurator privat, poate sa faca acest lucru, sa aduca venituri suplimentare printr-o munca suplimentara a personalului, dar nu poate sa-si remunereze angajatii suplimentar.

In plus, daca un manager vrea sa-si motiveze personalul in functie de volumul si calitatea activitati, nu poate din cauza constrangerilor legii. De asemenea, daca managerul considera ca cererea de servicii a populatiei necesita dezvoltarea unei activitati, nu poate sa o faca pentru ca numarul de personal este stabilit la nivel central si trebuie sa se incadreze intr-o limita.

"Un alt aspect: veniturile pe care medicii le pot realiza intr-o unitate spital bugetara sunt limitate de legea salarizarii si ei desfasoara activitati in regim privat dupa programul de lucru si sunt acuzati ca o fac in timpul programului, ceea ce duce la suspiciunea de concurenta neloiala. Un spital unitate nebugetara ar putea sa-si organizeze o activitate de tip privat in cadrul spitalului, in afara orelor de program al medicilor, pentru ca medicul sa nu fie nevoit sa plece in afara spitalului, poate sa o faca in spital, aduce un venit suplimentar si nu poate fi acuzat de concurenta neloiala, medicul isi rotunjeste veniturile. Aceasta reorganizare nu inseamna privatizarea spitalului, faptul ca poate sa acorde si servicii medicale cu plata pacientilor care doresc acest lucru nu inseamna privatizarea, iar reorganizarea lor ca unitate nebugetara nu este obligatorie, ci optionala", a precizat ministrul.

Discutiile privind pachetul de servicii de baza, demarate

Totodata, ministrul Sanatatii a declarat ca au fost inceput discutiile pe marginea pachetului de servicii medicale de baza care va figura in proiectul Legii Sanatatii, intrucat actualul pachet este "una din marile greseli".

"Placa turnanta a finantarii sistemului de sanatate este definirea pachetului de servicii medicale de baza. Atunci cand noi am pornit sistemul de asigurari de sanatate, care realmente a constituit o reforma reala in sanatate si care a adus beneficii clare sistemului de sanatate - desi exista voci care spun ca ar trebui sa revenim la finantarea pe buget de stat - am facut una din marile greseli greu de corectat: aceea ca am facut un pachet de servicii medicale de baza atotcuprinzator, incat suntem in situatia in care constatand ca acest pachet de servicii medicale de baza nu poate fi acoperit de fondul de asigurari, sa identificam doua solutii. Fie crestem veniturile - asta inseamna cresterea contributiilor de asigurari de sanatate - fie reducem pachetul", a explicat Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului, discutiile pe aceasta tema au inceput vineri, la cea de-a doua editie a conferintelor 'Amfiteatrul de sanatate', cu tema 'Spitalul public, intre anacronism si eficienta', care a avut loc la Targu Mures.

Potrivit lui Cepoi, un drept castigat este foarte greu de luat, deoarece "cand dai este foarte bine, cand iei deja reactia este de impotrivire", dar a adaugat ca Ministerul Sanatatii a constatat ca actualul pachet de servicii medicale de baza nu poate fi acoperit, iar o crestere a contributiei la asigurarile de sanatate ar fi greu de realizat.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-E-posibil-ca-legea-Sanatatii-sa-fie-adoptata-in-Parlament-pana-la-sfarsitul-anului_16844/

lauff lautf laurf