Imprimare

Industria farma - in cumpana. Unii producatori s-ar putea retrage de pe piata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Producatorii de medicamente din Romania au declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nu mai pot acoperi deficitul bugetar si deficientele de sistem. Desi au apreciat discutiile de luna aceasta purtate cu reprezentantii ministerelor Sanatatii si Finantelor publice, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au declarat ca statul roman trebuie sa isi asume raspunderea privind accesul pacientilor la medicamente.

"In ultimele trei saptamani am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In acest moment este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani", a declarat Regis Lhomme, presedintele ARPIM.

Producatorii de medicamente cer implicarea premierului Ponta

In consecinta, producatorii de medicamente fac un apel catre premierul Victor Ponta, solicitand implicarea acestuia. Problema taxei de clawback a fost adusa in discutie, dupa cum a declarat Sorin Popescu (ARPIM), inca din prima zi de guvernare a noului prim-ministru. Un mare risc il constituie retragerea de pe piata a medicamentelor si inclusiv insolventa unor companii farma.

"Platile din trimestrul I al anului 2012 sunt imposibil de platit de catre producatorii de medicamente generice. Cerem sa se gaseasca o formula care sa anuleze obligatiile de plata. Industria farma este obligata sa finanteze un deficit. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acestuia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Cuantumul taxei clawback este nesustenabil pentru industrie, ea reprezentand peste 400 de milioane de euro pe an, o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente. Astfel, este posibila diaparitia unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producatori de pe piata si inchiderea unor unitati de productie care pot avea un impact sever asupra sanatatii si economiei.

Taxa de clawback - 400 de milioane de euro

Fata de anul 2011, valoarea taxei de clawback s-a dublat, in conditiile in care piata farma a inregistrat o scadere cu 3% in anul 2012.

Principalele cauze ale suprataxei excesive sunt evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde RON fata de consumul real de 6,8 miliarde RON); formula de calcul a taxei care nu are echivalent in UE privind acoperirea reala a deficitului; utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

"Baza de date de la CNAS nu poate fi suprapusa in niciun fel cu datele care vin de la companie. Taza de clawback, asa cum este ea, nu reprezinta o taxa prin care sa se obtina un control al consumului de medicamente. Cu cat mai repede vine raspunsul Guvernului la solicitarile producatorilor de medicamente, cu atat mai bine", a declarat Robert Popescu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Ministrul Sanatatii, ingrijorat de reactia producatorilor de medicamente

Fiind vorba de o obligatie fiscala, producatorii de medicamente au explicat ca daca nu platesc, li se blocheaza conturile. O masura pe care companiile membre APMGR si ARPIM o vor lua va fi delistarea medicamentelor de pe listele de compensate, astfel incat sa nu mai fie nevoite sa plateasca taxa de clawback pentru ele. Printre cele mai vulnerabile medicamente se numara antibioticele, cele pentru boli cardiovasculare si cele pentru cancer. Cu toate acestea, pacientii nu vor ramane fara alternative, ci medicamentele ramase pe piata vor avea un pret ridicat.

Ministrul Sanatatii si-a exprimat in aceasta dimineata ingrijorarea vis-a-vis de reactia producatorilor de medicamente. Conform unui comunicat de presa, ministrul a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situatiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare. Totodata, ministrul i-a asigurat pe reprezentantii industriei medicamentului ca se cauta solutii pentru situatia creata.

"Sunt preocupat de aceasta problema inca de la inceputul mandatului. Din pacate este o situatie pe care am preluat-o si pe care incercam sa o rezolvam in timp record pentru ca tensiunile aparute pot duce la situatia unui blocaj in aprovizionarea cu medicamente. Cred ca numai impreuna, prin dialog si transparenta putem rezolva problemele. Am avut mai multe intalniri cu reprezentatii Ministerului Finanatelor si deja avem cateva variante de lucru. Am solicitat si sprijinul premierului Romaniei, dl. Ponta care va convoca astazi o intalnire cu toate autoritatile implicate incepand de la Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate, Ministerul de Finante", a declarat dr. Vasile Cepoi.

Pacientii vor protesta daca nu sunt gasite solutii

Medicul a facut un apel la reprezentatii industriei farma asupra consecintelor sociale si economice grave pe care le-ar avea retragerea lor de pe piata.

Pe de alta parte, reprezentantii pacientilor intentioneaza sa iasa in strada daca Guvernul Romaniei nu se va implica in solutionarea acestei probleme.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Industria-farma---in-cumpana.-Unii-producatori-s-ar-putea-retrage-de-pe-piata_16849/

lauff lautf laurf