Fundatia pentru SMURD, marele castigator al Galei Societatii Civile
Fundatia pentru SMURD a castigat aseara marele premiu al Galei Societatii Civile, aflata la cea de-a X-a editie. Proiectul "Parteneriat pentru viata - Solutia de Telemedicina", implementat in anul 2011, creste sansele de supravietuire pentru pacientii aflati in stare critica.
"Nu cred ca proiectul este mai bun decat altele inscrise la aceasta sesiunea, insa prin proiectul de telemedicina intr-adevar s-au salvat vieti. Dar mai important decat asta, am reusit sa devenim model pentru o intreaga Europa. Ce se intampla cu acest proiect in Romania este sub vizorul mai multor tari europene care il vad ca un exemplu foarte pozitiv. A introduce si video langa paramedici sau ambulantieri, ca sa vezi exact ce se intampla acolo, este un lucru extraordinar", a declarat dr. Raed Arafat (foto), fondatorul SMURD si subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS).
Premiul II, sectiunea Sanatate: "Impreuna pentru Sanatate Rurala"
Proiectul "Parteneriat pentru viata - Solutia de Telemedicina" a castigat si premiul I la sectiunea Sanatate, in cadrul careia au fost inscrise 18 proiecte. Ocupantii premiului II la aceeasi sectiune au fost Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, pentru proiectul "Impreuna pentru Sanatate Rurala".
Pe parcursul anului 2011, 480 de adulti si 310 copii din zonele rurale au beneficiat de investigatii si consultatii gratuite. In urma unei analize a datelor centralizate a rezultat ca 81.04% din populatia evaluata, cu varste peste 40 ani sufera de afectiuni cardiovasculare, 29% au analizele de glicemie modificate, 30% au analizele de colesterol modificate, 32.5% de trigliceride, iar 54% au modificari patologice la examenul ecografic printre care cele mai frecvente.
Premiul III, sectiunea Sanatate: "NoRo - parteneriat pentru Progres in Bolile Rare"
Premiul al III-lea a revenit Asociatiei Prader Wili din Romania, pentru proiectul "Parteneriat Norvegiano-Roman (NoRo) pentru Progres in Bolile Rare". Scopul a fost imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de boli rare in Romania, asigurand acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate si servicii de reabilitare prin intermediul unei retele complexe si accesibile de facilitati si resurse in baza Planului National pentru Boli Rare.
Puteti urmari AICI un reportaj realizat in exclusivitate de PaginaMedicala.ro la Zalau, unde in decembrie 2011 a fost inaugurat singurul centru de boli rare din Romania - NoRo. Peste 90% din fonduri au venit de la norvegieni si 10% de la romani pentru realizarea acestui proiect. Acum, de serviciile centrului beneficiaza 35 de persoane cu boli rare, in majoritate copii, care au si spectru autistic.
176 de proiecte, inscrise la Gala Societatii Civile 2012
Juriul sectunii Sanatate a fost format din Nicolae Done, absolvent al Universitatii Harvard si doctorand in politici de sanatate si economia sanatatii la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Sorin Ionita, presedinte Expert Forum si dr. Val Valcu, director al site-ul www.dcnews.ro si al revistei Doctorul Meu.
La cea de-a X-a editie a Galei Societatii Civile au fost inscrise 176 de proiecte si programe. La sectiunea programe, premiul I a fost adjudecat de Fundatia pentru SMURD, pentru proiectul "Sprijinirea/constructia si dotarea, la nivel national, a centrelor de formare SMURD".
Consultati AICI lista cu toti castigatorii Galei Societatii Civile, editia 2012.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro