Imprimare

Medicii romani pot prescrie un nou medicament biologic pentru poliartrita reumatoida

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Terapia poliartritei reumatoide trebuie sa se bazeze pe decizia comuna a pacientului si a reumatologului, iar principalul scop al tratamentului este maximizarea calitatii vietii prin controlul simptomelor, prevenirea distructiei si normalizarea functionalitatii. Acum, medicii romani pot recomanda pacientilor lor un noua terapie bilogica. Este vorba despre Cimzia, o solutie injectabila, recomandata pentru tratamentul poliartritei reumatoide atunci cand raspunsul la medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii este inadecvat.

"Noul tratament influenteaza inflamatia intr-un mod foarte selectiv. Exista multe moduri de influenta inflamatia, insa aici este vorba despre un factor specific, despre o anume citochina (citochine =substante foarte mici care fac legatura intre celule si care practic fac comunicarea intre celule) pe care o inhiba si care este un element cheie in acest proces inflamator. Prin urmare, interventia imunca care se face este extrem de selectiva", explica prof.dr. Simona Rednic, seful Departamaentului de Reumatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.

Boala duce la dizabilitati, progreseaza in conditiile procesului inflamator si, chiar daca inflamatiile dispar, dizabilitatile raman. Poliartrita reumatoida afecteaza structurile articulatiilor, dar si organele, se asociaza cu diferite afectiuni cronice si necesita atat o diagnosticare, cat si instituirea tratamentului cat mai precoce.

"O terapie precoce si agresiva limiteaza progresia bolii. Doar in acest fel functia articulara poate fi mentinuta. Tinta noastra este remisiunea bolii. Daca aceasta nu se poate atinge, se accepta si controlul scazut al activitatii bolii. Cert in poliartrita reumatoida este faptul ca inflamatia pe o perioada lunga de timp inseamna distructie si ca terapia, in final, este o cursa contracronometru", sustine prof.dr. Ruxandra Ionescu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie.

Tratamentul trebuie evaluat la fiecare trei luni si, din pacate, aproape 50% dintre pacienti ating remisiunea. Dispunem de tratamente dintre cele mai noi, dar care sunt foarte scumpe. In Romania, din cele noua terapii biologice utilizate in SUA si restul Europei, sunt folosite in prezent patru. Costul lunar pentru un tratament biologic este de aproximativ 2.000 de euro. Vestea buna este ca acest tratament este decontat de Casa de asigurari.

"Daca nu ar fi decontat, nu stiu cine si-ar permite terapia biologica. In prezent, sper sa nu gresec, prin programul national destinat acestei boli, circa 200 de pacienti beneficiaza de aceste tratamente", a mai adaugat prof.dr. Simona Rednic.

Un procent de 50% dintre persoanele cu aceasta afectiune sunt nevoite sa renunte la activitatea profesionala in primii zece ani de la instalarea bolii si in aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic chiar in primii doi ani de evolutie a bolii.

In tara noastra, se estimeaza ca poliartrita reumatoida, o boala autoimuna progresiva, nevindecabila, care distruge cartilagiile si oasele, afecteaza 1% din populatie. Din pacate, boala este si subdiagnosticata.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-romani-pot-prescrie-un-nou-medicament-biologic-pentru-poliartrita-reumatoida_16865/

lauff lautf laurf