Imprimare

Taxa clawback, discutata in cadrul unui grup de lucru initiat de Cepoi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reactiile producatorilor de medicamente, care au transmis in cadrul unei conferinte de presa ca nu pot achita taxa de clawback si, in consecinta, fie se vor retrage de pe piata, fie vor retrage medicamente de pe piata, l-au determinat pe ministrul Sanatatii sa ia masuri pentru rezolvarea problemei.

"Am decis constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentati ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Justitie, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si reprezentanti ai industriei de medicamente care are ca obiectiv realizearea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulari care sa evidentieze cum vor influnenta aceste modificari structura bugetului", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Astfel, pana cel tarziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback.

ARPIM si APMGR, de acord cu varianta propusa de minister

Atat reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), cat si cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au fost de acord cu varianta propusa de ministrul Cepoi.

ARPIM si APMGR au organizat ieri o conferinta de presa, anuntand ca nu mai pot acoperi deficitul bugetar si deficientele din sistemul de sanatate romanesc. Producatorii de medicamente au solicitat interventia prim-ministrului Victor Ponta in rezolvarea problemei legata de taxa clawback.

"Platile din trimestrul I al anului 2012 sunt imposibil de platit de catre producatorii de medicamente generice. Cerem sa se gaseasca o formula care sa anuleze obligatiile de plata. Industria farma este obligata sa finanteze un deficit. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acestuia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Taxa de clawback - 400 de milioane de euro pe an

Cuantumul taxei clawback este considerat de industrie ca fiind nesustenabil, ea reprezentand peste 400 de milioane de euro pe an, adica o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente.

Fata de anul 2011, valoarea taxei de clawback s-a dublat, in conditiile in care piata farma a inregistrat o scadere cu 3% in anul 2012.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Taxa-clawback_-discutata-in-cadrul-unui-grup-de-lucru-initiat-de-Cepoi_16863/

lauff lautf laurf