Imprimare

Oprescu vrea sa transforme Spitalul Colentina in Spitalul AKH de la Viena

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cel mai mare centru de cercetare medicala din Romania va deveni functional in cateva saptamani, la Spitalul Clinic Colentina din Capitala, anunta Agerpres.

"Ati vazut ce nu a mai vazut Romania pana acum, un viitor centru de cercetare. Este facut din bani europeni si le multumesc colegilor mei. Aparatura este de ultima ora si ofera posibilitatea de diagnostic, bolnavul nemaifiind obligat sa se plimbe in diversele unitatii ale patriei care poseda asa ceva avand in vedere ca aparatele sunt de ultima generatie", a declarat dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei care a mers sa vada stadiul lucrarilor.

Centrul a fost dotat cu peste 300 de echipamente si dispozitive medicale care au presupus o investitie de aproximativ 9,8 milioane euro. Aparatura de care dispune noul centru de cercetare de la Spitalul Colentina va localiza metastazele.

"Este marea problema. De multe ori in cazul in care se diagnosticheaza un cancer, cu diagnosticele actuale se pierde din vedere si nu se poate recunoaste o metastaza, iar o metastaza ramasa iti poate compromite o intreaga terapie, o intreaga interventie chirurgicala. Ori noi aici putem fi siguri ca in momentul in care diagnosticam cancerul o facem in mod corect asa incat tratamentul pentru care este recomandata sa aiba efectul scontat", a explicat Marius Savu, directorul general al Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Aparatura medicala achizitionata va fi destinata mai multor specialitati medicale, precum dermatologie, neurologie, anatomie patologica, cardiologie, recuperare medicala, reumatologie etc.

Urmeaza ca dotarile sa fie completate cu tot ce inseamna personal auxiliar. Oprescu a marturisit ca va incepe o "vanatoare de creiere" pentru a-i aduce pe cei mai buni si mai destepti specialisti romani in domeniu.

In prezent, multe dintre cancerele diagnosticate corect sunt tratabile si pot duce la o ameliorare de pana la 100%.

Centrul de la Colentina a costat 23 de milioane de euro, iar finantarea este asigurata integral din fonduri europene. Constructia deja existenta a fost consolidata, fiind vorba de cladirea medicala B a unitatii medicale. Aceasta a fost amenajata in interior si exterior si dotata cu instalatii specifice noii activitati.

Sectia de urologie are 35 paturi

La Spitalul Colentina se lucreaza si la o sectie de urologie, un fost pavilion de dermatologie, cu 35 de paturi, dotat cu mijloace chirurgicale moderne pentru operat bolile specifice.

"Mergem in continuare si sustinem proiectul noului spital din cadrul Spitalului Colentina, in asa fel incat acesta va arata ca cel municipal din Viena, cu toate specialitatile necesare, iar peste ani, in mandatul care urmeaza, dorim sa-l terminam", a spus Oprescu, adaugand ca acesta ar putea fi dat in folosinta in doi ani.

"Ambitiile sunt mai mari, de a-l transforma in a doua unitate de spital principal de urgenta din Bucuresti, pentru a putea aduna mult mai simplu urgentele din zonele de Sud si de Est ale Capitalei", sustine Oprescu.

Spitalul Colentina are 21 de sectii si departamente, un total de 1.152 de angajati, dintre care 975 reprezinta personal medical si 41 de persoane sunt angrenate in cercetare-dezvoltare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Oprescu-vrea-sa-transforme-Spitalul-Colentina-in-Spitalul-AKH-de-la-Viena_16866/

lauff lautf laurf