Imprimare

Cazurile de edentatie la pacientii ieseni, in crestere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Leziunile odontale si parodontale in randul populatiei judetului Iasi ating cifre importante. Astfel, daca in mediul rural procentul este de 74,7%, in mediul urban proportia este de 67,2%. Acestea sunt rezultatele obtinute de catre medicii dentisti, dupa evaluarea a 3340 de persoane din mediul urban si rural, in cadrul celei de-a IV-a editii a Caravanei Profilaxiei Generale si Orale.

In mediul urban, s-a observat o crestere a prevalentei pentru leziunile odontale spre deosebire de anii anteriori, fiind urmata de afectarea parodontala cu aceeasi dinamica. In mediul rural, in schimb, se inregistreaza fluctuatii, un maxim regasindu-se in anul 2012 cu 74,7% procente pentru leziunile odontale. Se gasesc si fistulele in procente reduse, aproximativ egale pentru ultimii trei ani.

"Pentru tipul de edentatie intalnit, edentatia partial redusa detine prima pozitie ca si procentaj, atat in mediul urban, cat si in mediul rural 43,7%, respectiv 22,1%. Urmarind in dinamica evolutia starii de edentatie, constatam ca de-a lungul celor patru ani, edentatia partial redusa este in crestere, aspect ce se coreleaza cu necesarul de tratament pentru aceasta entitate clinica. In mediul rural constatam o crestere incontestabila a starii de edentatie pentru edentatia partial redusa cat si pentru edentatia partial intinsa fata de anii anteriori, ceeace inseamna ca a crescut atat necesarul de protezari fixe, cat si mobile", ne-a explicat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF "Gr.T.Popa" din Iasi.

In ce priveste terapia edentatiei, medicii au constatat o prevalenta a restaurarilor fixe, urmate de protezele mobile. In mediul urban acestea au atins o valoare de 40,8% fata de mediul rural, unde a fost inregistrat procentul de 18,9%. "Trebuie sa remarcam ca un procent de 74,7% din mediul rural nu are nevoie de terapie protetica, in timp ce in mediul urban doar pentru 39,9% din populatie se poate afirma acest lucru", a mai adaugat prof. Forna.

Din ce in ce mai multi ieseni merg la dentist

In ce priveste numarul de vizite la medicul dentist, se observa o crestere fata de anul 2009.

"Prezentarea la cabinetul de medicina dentara «la nevoie» reprezinta un aspect ingrijorator pentru aparitia complicatiilor locale si loco-regionale, care sunt de fapt cauza care creeaza necesitatea prezentarii la cabinetul de medicina dentara", sustine decanul Facultatii de Medicina dentara de la UMF Iasi.

De asemenea, s-a inregistrat si o imbunatatire a educatiei sanitare a iesenilor. Aceasta se reflecta in numarul de periaje dentare si utilizarea produselor auxiliare de igiena orala. Pe de alta parte, numarul de inlocuiri a periutelor dentare atat in mediul rural cat si in mediul urban ramane la un nivel destul de mic.

In ceea ce priveste utilizarea produselor de igiena orala, 94% din populatia din mediul rural foloseste pasta de dinti, apa de gura este folosita intr-un procent 18,9%, iar ata dentara - 3,90%. In mediul urban, pasta de dinti este folosita de 97,2% din populatie, apa de gura este utilizata de 41,4%, in timp ce ata dentara de 11%.

"Este necesar sa subliniem faptul ca avem nevoie de continuitate in ceea ce priveste profilaxia starii generale si orale in judetul Iasi atat in mediul urban, cat si in cel rural. Necesitatea educatiei sanitare ramane o conditie esentiala pentru cresterea gradului de sanogenitate a populatiei", a completat prof.dr. Norina Forna.

Bolile cardiovasculare - si ele in crestere

Referitor la starea generala de sanatate a persoanelor examinate, pe primul loc in arealul de boli generale se regasesc bolile cardio-vasculare in ambele medii.

Procentul maladiilor cardio-vasculare a pornit de la un procent de 19,1% in anul 2009 si a crescut la 21,3% in 2010, la 37,4% in 2011, ajungand la 42,2% in 2012.

Pe langa afectiunile caridace, au fost depistate si cazuri de patologie hepatica, urmata de afectarile neurologice si diabet.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cazurile-de-edentatie-la-pacientii-ieseni_-in-crestere_16873/

lauff lautf laurf