Medicul de familie are un rol cheie in depistarea precoce a cancerului mamar
Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul populatiei feminine din Romania. Este principala cauza de deces prin cancer la femei. In fiecare an, la noi in tara, aproximativ 6.000 de femei se imbolnavesc si peste 3.000 mor din cauza acestei boli.
Numarul mare de decese se datoreaza faptului ca boala este descoperita in stadii tardive, cand sansele de supravietuire sunt mici. Doar putin peste 10% din cazuri sunt depistate in stadii precoce. Nevoia de programe de depistare precoce este mai mult decat necesara, iar un pas in acest sens il reprezinta programele comunitare, desfasurate in fiecare judet in parte.
"Cred ca trebuie sa incepe sa dezvoltam sistemele medicale in asa fel incat ele, in permanenta, sa fie centrate pe nevoia beneficiarului, indiferent ca in aceasta categorie includem pacienti, asistenti medicali sau medici. Este foarte important ca la nivelul comunitatilor sa existe suficiente servicii si informatii care sa ajute pacientii pentru a putea intra in sistem", sustine dr. Borbala Koo, director executiv Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).
De asemenea, trebuie tinut cont de nevoia beneficiarul si atunci cand se organizarea sesiunile de instruire ale persoanlului medical. "Aceste instruiri trebuie organizata in asa fel incat sa permita asistentelor medicale si medicilor de familie sa participe cu usurinta la aceste instruiri, sa nu trebuiasca sa-si paraseasca locul de munca pentru mai multe zile, sa nu trebuiasca sa calatoreasca sau sa se cazeze in alte localitati decat cele in care isi desfasoara activitatea", a mai adaugat dr. Bobala Koo.
Medicul de familie este primul specialist cu care pacientul intra in contact. El are un rol esential in depistarea precoce a tuturor afectiunilor medicale, inclusiv a cancerului mamar. Din acest motiv, medicul de familie trebuie si sa se implice mult mai mult in programele de depistare.
"Trebuie sa stam de vorba mai mult cu medicul de familie pe tema consultatiilor integrate si a integrarii in activitatile lor obisnuite a anumitor mesaje care sunt esentiale pentru cancerul de san. Este important ca medicul de familie sa inteleaga ca toata discutia cu pacientul nu incepe printr-o consultatie speciala, ci ar trebui sa inceapa in cadrul celorlalte interactiuni pe care le are cu pacientul in asa fel incat sa se ajunga la realizarea unei consultatii speciale pentru examinarea sanatatii sanului", explica directorul executiv SECS.
CU alte cuvinte, medicul de familie trebuie sa-si intareasca relatia cu pacientul, sa-i castige increderea si sa comunice mai mutl cu acesta. Este nevoie de dezvoltarea resusrselor locale de servicii, de informarea si educarea populatiei, precum si de monitorizarea si evaluarea pacientilor.
"In momentul in care medicul va intelege acest lucru, implicarea sa va creste pentru ca nu discutam de minute suplimentare acordate consultatiei, ci discutam de modificarea continutului consultatiei", considera dr. Borbala Koo.
Aflati mai multe despre instruirea medicilor de familie in acordarea de consultatii privind sanatatea sanului, dar si despre primul proiect pilot in acest sens, lansat in Targu-Mures, vizionand interviul video "Implicarea medicilor de familie in depistarea precoce a cancerului de san, esentiala".
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro