Imprimare

Dr. Monica Mihaltan: In Romania retinopatia diabetica se trateaza interdisciplinar!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania nu exista statistici concrete privind frecventa afectiunilor oftalmologice. Asta din cauza ca, pana de curand, preventia acestor boli nu a constituit o prioritate. Insa, explica dr. Monica Mihaltan, medic in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, "acum preventiei i se acorda importanta cuvenita". Conform acesteia, cea mai raspandita cauza pentru tulburarile grave ale vederii o reprezinta degenerarea maculei, numarul cazurilor de pierdere a vederii fiind de aproximativ 5.000. La noi in tara, la varsta tineretii cea mai frecventa tulburare este hipermetropia, urmata de retinopatia diabetica la varsta maturitatii, in timp ce persoanele de varsta a treia sunt cel mai des afectate de degenerescenta maculara. 

Claudia Spridon (C.S.): Care sunt principalele afectiuni oftalmologice intalnite la copii?

Dr. Monica Mihaltan (M.M.): Hipermetropia este cea mai frecvent intalnita afectiune la copii. Drept urmare, trebuie depistata la timp. Aparent, dupa spusele parintilor, copiii vad foarte bine, dar in urma unui examen oftalmologic amanuntit, se ajunge la concluzia ca cei mici au nevoie de ochelari cu dioptrii socant de mari. De asemenea, frecvent intalnit este si astigmatismul. De obice, cele doua sunt asociate.

C.S.: In ce masura medicul de familie sau pediatrul pot depista astfel de afectiuni oftalmologice?

M.M.: Pentru ei este destul de greu de depistat, daca nu este ceva evident, cum ar fi strabismul sau faptul ca cei mici se lovesc de mobila ori se apropie prea mult de televizor. Cand exista aceste semne, consultul de specialitate devine obligatoriu. Insa chiar si in absenta acestor semne, parintii ar face bine sa se prezinte la un consult oftalmologic.

C.S.: Trecand in sfera adultilor, boli precum retinopatia diabetica se trateaza multidisciplinar in Romania?

M.M.: Medicul diabetolog este primul care trimite pacientul la oftalmolog. Exista o clinica specializata unde se trateaza ochiul diabetic. Acolo se fac aplicatii de laser sau alte proceduri. Asadar, la noi in tara retinopatia diabetica se trateaza interdisciplinar.

C.S.: Doamna doctor, ce ne puteti spune despre programele de preventie existente? Ajunge mesajul inclusiv la populatia care traieste in mediul rural?

M.M.: Nu cred ca mesajele ajung la populatia din mediul rural. Campaniile de preventie se desfasoara mai mult prin internet, dar pot spune ca medicii de familie sunt destul de implicati si incearca sa faca o preventie. Spre exemplu, exista o patologie a oraseanului, a omului activ, patologie ce nu este intalnita la populatia din rural. Dar acolo, din pacate, sunt intalnite afectiuni precum glaucomul, degenerescenta maculara, cataracta. Bolile sunt neglijate, drept pentru care la sate mai exista pacienti care au orbit din cauza cataractei, afectiune perfect rezolvabila chirurgical. Motivele ar fi necunoasterea, neglijenta si, de ce nu, lipsa banilor.

C.S.: Cum influenteaza alimentatia noastra de zi cu zi sanatatea ochilor?

M.M.: Aportul de acizi grasi este foarte important, incepand cu dezvoltarea intelectuala, implicit si a ochiului si a nervului optic, antioxidantii care sunt preventivi si la varsta a doua si la varsta a treia si fructele. De pilda, chiar si pentru cei care au diabet si iau antidiabetice, medicatia se bazeaza pe extras de afine.

C.S.: Doamna doctor, sunt suficienti medici oftalmologi in Romania?

M.M.: Nu as putea spune ca ne confruntam cu un deficit foarte acut, insa au plecat in Europa multi medici oftalmologi care sunt extrem de apreciati.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Monica-Mihaltan_-_In-Romania-retinopatia-diabetica-se-trateaza-interdisciplinar__16874/

lauff lautf laurf