Imprimare

Training in chirurgia robotica, in premiera in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Patru medici chirurgi au beneficiat de instruire de specialitate in tehnicile chirurgiei robotice si practica pe animale de laborator, in cadrul trainingului specializat pe animale de laborator, organizat in premiera in tara noastra. Sesiunea de instruire a avut loc cadrul Workshop-ului International in Chirurgie Robotica din Sud-Estul Europei, eveniment desfasurat in Bucuresti in perioada 28-29 mai.

Cele doua zile de workshop-uri au fost moderate de catre specialisti de marca ai domeniului, cadre didactice cu o bogata experienta in chirurgia asistata robotic. Este vorba despre prof.dr. Irinel Popescu si prof.dr. Nikolaos Nikiteas de la Universitatea de Medicina din Atena, institutie partenera a programului alaturi de Academia de Stiinte Medicale si Institutul Clinic Fundeni.

„Oportunitate de invatare la cel mai inalt nivel care sa formeze chirurgi specializati in tehnica interventiilor chirurgicale robotice: acesta este obiectivul principal pe care dorim sa-l atingem. Prin instruirea practica pe animale de laborator ridicam acest program la standardele de calitate internationala si crestem nivelul de pregatire si profesionalism al cadrelor medicale din Romania”, a declarat prof.dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, sub egida careia a fost organizata manifestarea.

Sesiunile de workshop au avut loc la Delta Hospital din Bucuresti, in singurul centru de training din Romania care pune la dispozitia medicilor cursanti beneficiul de a practica si exersa interventii chirurgicale pe animale vii la cele mai inalte standarde.

„Experienta unica pe care o ofera un astfel de workshop este unul dintre motivele pentru care am infiintat Centrul de Training. Acest curs de instruire medicala ajuta tinerii chirurgi sa capete experienta in operatiile robotice inainte de a trece la practica pe om. Este important antrenamentul pe animalul viu, pentru ca permite formarea chirurgului in conditii foarte apropiate de cele in care va opera ulterior. Nu putem sa trecem direct la om atunci cand realizam interventii chirurgicale cu inalta tehnologie. Iar demonstratiile pe porci anesteziati a caror anatomie seamana cu cea a omului, initiaza si pregatesc tanara generatie de chirurgi in tehnici medicale ce inlocuiesc bisturiul cu mare succes”, sustine dr. Catalin Copaescu, directorul general Delta Hospital.

Sistemul chirurgical da Vinci, testat in premiera

Participantii la curs au avut ocazia sa testeze in premiera sistemul chirurgical da Vinci si doua Console dotate cu un simulator de training virtual, deosebit de util in programele de initiere folosit in centrele specializate din lume, asemanator cu un simulator folosit la instruirea pilotilor.

Sistemul da Vinci este o platforma robotica sofisticata proiectata pentru a permite operatii chirurgicale complexe utilizand o abordare minim invaziva. El consta intr-o consola ergonomica pentru chirurg, un cart cu patru brate robotice interactive pentru pacient, un sistem performant de vizualizare 3D de inalta rezolutie si instrumente specifice articulate EndoWrist. Practic, sistemul este conceput sa transforme, sa filtreze si sa transmita impecabil miscarile mainii chirurgului in miscari si mai precise ale instrumentelor, rezultatul final fiind o interfata intuitiva cu capacitati chirurgicale de inalta performanta.

Fata de laparoscopia conventionala, da Vinci permite chirurgului sa opereze dintr-o pozitie asezata, confortabila, la consola, cu ochii si mainile aliniate cu instrumentele. Totodata, el face posibil pentru mai multi chirurgi efectuarea de proceduri minim invazive care implica disectii complexe sau reconstructii.

Pana acum in lume, au fost efectuate cu ajutorul sistemului chirurgical da Vinci sute de mii de interventii de chirurgie generala, urologie, ginecologie, toracoscopie si de cardiotomie asistata toracoscopic. El permite chirurgilor sa efectueze chiar si proceduri complexe, cum ar fi valve cardiace si interventii chirurgicale pentru cancer, prin incizii de 1-2 cm.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Training-in-chirurgia-robotica_-in-premiera-in-Romania_16875/

lauff lautf laurf