Imprimare

Specialistii in patologia toracelui din tara si strainatate, reuniti pentru prima data la Iasi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pentru prima data specialisti in patologia toracelui din tara si strainatate s-au reunit la Iasi in cadrul Conferintei "Actualitati privind Reabilitarea pulmonara si Ventilatia mecanica la domiciliu". Evenimentul, organizat de catre Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, a avut trei teme principale Reabilitarea pulmonara, Ventilatia mecanica la domiciliu si Medicina somnului si a cuprins si cursuri de simulare.

In ceea ce priveste reabilitarea pulmonara, specialistii au discutat despre beneficiile reale si intretinerea dupa reabilitare, prevederile noilor ghiduri de diagnostic si tratament recuperator al bolilor respiratorii cronice, experientele diferitelor centre de referinta in domeniu din strainatate (Canada si SUA) si din tara, dar si despre remodelarea generala in procesul de reabilitare.

La cursul de simulare au fost prezentate toate aspectele practice ale terapiei recuperatorii pulmonare: de la selectarea si urmarirea pacientilor candidati la programul de recuperare pulmonara, la aplicatiile spirometriei, bodypletismografiei si peakflowmetriei, la prezentarea dispozitivelor si tehnicilor de administrare a medicatiei inhalatorii si a dispozitivelor Powerbreath pentru fizioterapia respiratorie, precum si a indicelui BODE, a scalelor de dispnee MRC si Borg, a chestionarelor CAT si St. George pentru aprecierea calitatii vietii si a celor de apreciere a afectarii activitatilor zilnice, a testelor de mers de 6 minute si a testului de oximetrie.

De remarcat a fost accentul pus pe complicatiile cardio-vasculare si tulburarile respiratorii din timpul somnului, precum si pe sindromul de apnee obstructiva si fenomenul de imbatranire, dar si pe efectele privarii de somn.

Aptitudinile de intubatie traheala, exersate pe 5 manechine

O alta noutate a fost sindromul de rezistenta al cailor respiratorii superioare, urmata de abordarea aspectelor etice in bolile respiratorii cronice. La cursul de simulare s-au prezentat toate tipurile de echipamente utilizate pentru diagnosticul si tratamentul sindromului de apnee de somn, modalitatile si tehnicile de tratament si aspectele practice de diagnostic si tratament, precum si noutatile privind aceste aspecte ale sindromului de apnee in somn.

De asemenea, participantii, dupa ce au dezbatut noile aspecte ale ventilatiei mecanice la domiciliu, au luat parte la o simularea pe cinci manechine. Aceasta i-a invatat sa-si dezvolte aptitudinile de intubatie traheala de rutina si dificila, prin laringoscopie directa, cu videolaringoscop sau prin fibrobronhoscopie.

Conferinta a facilitat schimbul de idei si experiente, realizarea de noi colaborari nationale si internationale cu scopul realizarii de proiecte pe cele trei teme dezbatute pe parcursul celor trei zile la Iasi.

Manifestarea s-a desfasurat sub patronajul American College of Chest Physicians (ACCP), o organizatie profesionala medicala multidisciplinara, profund dedicata misiunii sale de a promova preventia si tratamentul bolilor toracelui prin leadership, educatie, cercetare si comunicare, care in Romania numara in prezent peste 70 de membri si fellows (FCCP).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Specialistii-in-patologia-toracelui-din-tara-si-strainatate_-reuniti-pentru-prima-data-la-Iasi_16880/

lauff lautf laurf