Imprimare

Medicii pneumologi indeamna romanii sa nu fumeze in ultima zi din mai

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii romani si nu numai sarbatoresc, astazi, "Ziua Mondiala fara Tutun". Cu aceasta ocazie, medicii specialisti reamintesc romanilor ca mai mult de 4,4 milioane dintre noi fumeaza zilnic, iar aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu.

Anual, tutunul ucide peste sase milioane de oameni dintre care mai mult de cinci milioane sunt fumatori si fosti fumatori. Daca situatia ramane la acest nivel, peste opt milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume, pana in 2030, avertizeaza medicii specialisti de la Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala.

„Fumatul imbolnaveste inima, favorizeaza aparitia ulcerului gastroduodenal, afecteaza fertilitatea masculina prin reducerea calitatii spermei. In plus, femeile care fumeaza raman insarcinate mai greu", explica dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat si expert pentru controlul tutunului in cadrul OMS.

Datele furnizate in primul Studiu Global privind Tutunul la Adulti (GATS) arata ca 17,1% dintre fumatori a inceput sa consume tutun inainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural. Situatia este si mai grava intrucat 69,5% dintre fumatorii zilnici isi aprind prima tigara in primele 30 minute dupa trezire, dintre care 26,2% in primele 5 minute dupa trezire.

"Ingrijorator este faptul ca peste 60% dintre fumatorii curenti par sa fie dependenti de nicotina", a declarat dr. Sorina Irimie, managerul de proiect al primului studiu GATS din Romania.

Pentru a atrage atentia asupra riscurilor de imbolnavire cauzate de fumat si pentru a incuraja renuntarea la tutun, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului National Stop Fumat, a declarat luna Mai ca fiind "Luna Renuntarii la Fumat!".

Apelurile catre Programul "Stop Fumat" - de 5 ori mai multe in luna mai

In luna mai, numarul persoanelor care au sunat la Tel Verde Stop Fumat pentru a cere informatii privind renuntarea la acest obicei a fost de peste cinci ori mai mare decat media primelor trei luni ale anului 2012. Mai exact, au fost date peste 300 de apeluri.

Cresterea cea mai mare s-a observat in randul fumatorilor tineri, cu varste cuprinse pana in 30 de ani.

"Pentru noi, cei care ne straduim sa-i ajutam pe oameni sa nu mai fumeze, rezultatel sunt mai mult decat incurajatoare deoarece se pare ca am gasit o cale de a transmite informatia despre fumat acelui grup-tinta care are cele mai mari beneficii de pe urma renuntarii la fumat, dar care este si cel mai greu de abordat si de convins: tinerii", a explicat dr. Magdalena Ciobanu.

Implicatiile fumatului in declansarea bolilor pulmonare

Tabagismul reprezinta o problema de sanatate publica si in Romania. Acesta este si unul dintre motivele pentru care medicii pneumologi vor discuta, in cadrul celui de-al XXII-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie, mai multe teme cu privire la implicatiile fumatului in declansarea si evolutia bolilor pulmonare.

“Fumatul reprezinta cauza multor afectiuni pulmonare care ar putea fi evitate daca se alege renuntarea la aceasta dependenta. Din pacate, oamenii nu realizeaza magnitudinea si implicatiile multiple pe care le are expunerea la substantele toxice, cancerigene continute de tigari. Societatea Romana de Pneumologie, singura asociatie profesionala care are o sectiune de Tabacologie, organizeaza in fiecare an numeroase manifestari dedicate luptei impotriva tabagismului. Chiar si Congresul Societatii Romane de Pneumologie care se desfasoara in aceasta perioada este o manifestare “fara fumat”", a declarat prof.univ.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Cel de-al XXII-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie si-a deschis lucrarile pe 30 mai si se va desfasura pana la 02 iunie, la Poiana Brasov.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-pneumologi-indeamna-romanii-sa-nu-fumeze-in-ultima-zi-din-mai_16884/

lauff lautf laurf