Imprimare

52 de spitale vor fi verificate la sange de o comisie a Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a demarat o ampla actiune de verificare a unitatilor sanitare cu paturi, care se va desfasura in mai multe etape. Vizate sunt atat unitatile sanitare din subordinea institutiei, cat si cele aflate in subordinea autoritatilor locale.

"Actiunea demareaza ca urmare a faptului ca trebuie sa vedem care este situatia cu aprovizionarea in spitale - vrem sa identificam nivelul de acoperire cu medicamente si materiale sanitare din spitale, dar si evaluarea situatiei financiare a unitatilor sanitare. Vrem sa vedem daca exista arierate", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Comisia MS va verifica si ce materiale si medicamente aduc pacientii

Ministrul a precizat ca in prima etapa vor fi verificate 52 de spitale de urgenta judetene si din municipiul Bucuresti. In cea de-a doua etapa vor fi verificate spitalele propuse de catre Directiile de Sanatate Publica (DSP). Potrivit dr. Vasile Cepoi, controlul se va finaliza pe data de 8 iunie 2012, culminand cu o serie de rapoarte intocmite de comisii mixte.

"Urmarim respectarea reglementarilor privind transparenta banilor publici. La o evaluare, doar 10% dintre spitale au publicat cheltuielile avute si unele dintre ele au fost incomplete. Comisia care face evaluarea verifica si ce materiale sanitare sau medicamente aduc pacientii. Medicii sunt obligati sa le treaca in foaia de observatie", a continuat ministrul Sanatatii.

De asemenea, in cadrul actiunii de control se va avea in vedere verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea pacientilor, dar si cu utilitatile, numarul pacientilor ajunsi in spital de urgenta si cati dintre acestia au fost internati.

21 de spitale inchise au solicitat transformarea in camine de batrani

Institutia vrea sa rezolve problemele legate de asistenta medicala de specialitate in teritoriile in care si-au incetat activitatea spitalele. Ministrul Sanatatii a anuntat ca din cele 67 de spitale inchise, 21 au solicitat transformarea in camine de batrani. In schimb, a trimis primariilor si autoritatilor locale o adresa prin care vrea sa fie instiintat daca isi doresc sa redeschida activitatea de spital in zonele respective.

"Am solicitat inclusiv DSP-urilor sa faca o evaluare a starii spitalelor inchise - 30% dintre spitale au dotari corespunzatoare unui spital de grad patru, sunt investitii care trebuie eficientizate. Primariile si autoritatile locale au trei zile la dispozitie pentru a raspunde adresei noastre", a declarat Cepoi.

Conform acestuia, patru spitale inchise se afla deja in evaluare: Spitalul din Buftea, cel din Bumbesti Jiu, cel din Ocna Mures si cel din Darabant (judetul Vaslui). Reprezentantii MS care au fost la Buftea au constatat ca sunt conditii bune pentru pacienti, drept urmare, spitalul isi va relua activitatea incepand cu saptamana viitoare.

Spitalul din Buftea se redeschide incepand cu saptamana viitoare

"Conducerea spitalului a propus o structura noua, cu mai putine paturi, dar cu spitalizare continua. Va predomina specializarea Obstetrica-Ginecologie", a spus ministrul.

Si la Bumbesti-Jiu sunt conditii bune, sustine ministrul Sanatatii. Unitatea sanitara are sanse mari de a fi redeschisa, daca sunt gasite si resursele umane care sa-si desfasoare activitatea acolo.

"Daca se justifica, le redeschidem (spitalele, n.red.). Cert e ca acele spitale ofereau asistenta medicala pentru zeci de mii de persoane, asistenta medicala care acum le lipseste. Totusi, erau multe spitale ineficiente. Spre exemplu, Spitalul din Targu Frumos nu putea acoperi toate liniile de garda si nici nu acoperea toate liniile de spital. Era un spital ineficient", a conchis dr. Vasile Cepoi.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/52-de-spitale-vor-fi-verificate-_la-sange_-de-o-comisie-a-Ministerului-Sanatatii_16887/

lauff lautf laurf