Imprimare

GOLD a revizuit Strategia globala pentru diagnosticul si managementul BPOC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Initiativa Globala pentru Bolile Pulmonare Obstructive Cronice (GOLD) a publicat o versiune noua, revizuita, a raportului „Strategia globala pentru diagnostic, management si prevenire a BPOC”.

Modificarile pun accentul pe evaluarea atat a riscului de exacerbare, cat si a simptomelor BPOC. Astfel, potrivit specialistilor, anticolinergicele cu actiune lunga (ACAL) reduc riscul de exacerbari si imbunatatesc simptomele BPOC, fiind citate drept singura clasa terapeutica recomandata pentru orice pacient care are nevoie de terapie de intretinere.

In contrast cu ACAL, monoterapia cu betaagonisti cu actiune lunga este recomandata ca tratament de intretinere doar pentru tipul de pacienti B, iar combinatiile fixe beta 2 agonisti cu actiune lunga si corticosteroizi inhalatori sunt rezervate numai pacientilor tip C si D.

„Principiile GOLD revizuite descriu regimul de tratament farmacologic specific pacientului. Schemele de tratament se modifica si este evident ca optiunile de management trebuie sa includa reducerea riscului de exacerbari”, sustine prof. Donald Tashkin, de la Departamentul de Medicina, Facultatea de Medicina „David Geffen” a Universitatii California.

Versiunea anterioara a ghidului GOLD utiliza un sistem in trepte care era bazat doar pe gradul de obstructie al cailor aeriene, masurata de VEMS (volum expirator maxim in prima secunda). Noile principii revizuite recomanda evaluarea BPOC prin utilizarea combinata a rezultatelor spirometrice, severitatea simptomelor si istoricul de exacerbari. Pe baza acestei evaluari complexe, pacientii sunt incadrati intr-una din grupele urmatoare:

  • Grup A: Simptome putine, risc scazut de exacerbari
  • Grup B: Simptome severe, risc scazut de exacerbari
  • Grup C: Simptome putine, risc crescut de exacerbari
  • Grup D: Simptome severe, risc crescut de exacerbari


„Laudam aceasta modificare de paradigma care se indreapta spre un focus asupra pacientului, furnizand terapii bazate pe nevoile individuale ale pacientului si recunoscand importanta reducerii riscului de exacerbari. Tratamentul pentru BPOC ramane un punct principal de atentie pentru noi si suntem in continuare dedicati furnizarii de tratamente precum Spiriva pentru a imbunatati calitatea vietii pentru pacientii cu BPOC”, considera prof. Klaus Dugi, vicepresedinte Senior Corporativ pe Medicina al companiei Boehringer Ingelheim, din partea aliantei Spiriva. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii anticipeaza ca BPOC va deveni a treia cauza de mortalitate in lume pana in 2020.

„Totusi, BPOC ramane deseori nediagnosticata in formele sale incipiente. Noua viziune asupra bolii permite posibilitatea optimizarii managementului BPOC, reflectand atat complexitatea bolii, cat si integrarea ultimelor cercetari stiintifice”, a mai adaugat prof. Donald Tashkin.

Obiectivul terapeutic in BPOC consta in ameliorarea simptomelor, reducerea frecventei si severitatii exacerbarilor, precum si imbunatatirea starii de sanatate si a tolerantei la efort.Cresterea frecventei exacerbarilor se coreleaza cu gradul de deteriorare a functiei pulmonare si cu ritmul progresiei bolii.

Raportul GOLD 2011 complet poate fi descarcat AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/GOLD-a-revizuit-Strategia-globala-pentru-diagnosticul-si-managementul-BPOC_16886/

lauff lautf laurf