Imprimare

Medicii care prescriu medicamente originale vor fi obligati sa justifice de ce nu au ales genericul!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unul dintre punctele cheie ale programului de guvernare intocmit de actualul ministru al Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, a fost stimularea consumului de medicamente generice in Romania. Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul a anuntat ca medicii care prescriu medicamente originale la care exista ca alternativa medicamentul generic, vor fi nevoiti sa completeze o fisa de farmaco-vigilenta in care sa justifice alegerea facuta. De asemenea, medicii vor trebui sa noteze care sunt efectele negative ale medicamentului generic, daca acestea au fost sesizate in timpul administrarii tratamentului.

"Prescrierea de originale este justificata de faptul ca medicii considera ca genericele nu ar fi eficace. Niciun medic nu poate dovedi ca un medicament este ineficace. Spre exemplu, anul trecut, din peste 1000 de fise de farmaco-vigilenta, o mica parte apartineau medicilor care au raportat efecte secundare ale medicamentului, s.a.m.d., restul venind de la producatori", a declarat ministrul Vasile Cepoi.

Cepoi: "Sa fie clar ca nu intervenim in libertatea medicului de prescrie"

Acesta vrea sa propuna un act normativ si o procedura prin care atunci cand medicul considera ca medicamentul generic nu este eficient in tratarea unei anumite boli si prefera sa prescrie originalul va fi nevoit sa completeze o fisa prin care sa ofere motivele clinice pentru optiunea sa. Agentia Nationala a Medicamentului va primi fisa, care la randul ei va fi trimisa catre Agentia Europeana a Medicamentului.

"Vreau sa fie clar ca nu intervenim in libertatea medicului de prescrie, ci vrem sa justifice alegerea originalului in detrimentul genericului. Daca se strang mai multe fise in care sunt trecute efectele secundare ale unui anumit medicament, contactam producatorii care vor demara un studiu pe efectele produsului. In cazul in care va fi necesar, medicamentul va fi retras de pe piata", a continuat dr. Vasile Cepoi.

Comisiile de specialitate din MS sunt nefunctionale

Medicul a constatat o lipsa de functionare a comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii, la carma caruia se afla de cateva saptamani.

"Membrii comisiei de specialitate anunta ca nu exista medicamente pentru diverse afectiuni, dar se rezuma la a face sesizari scrise si nimic mai mult. Spre exemplu, pe oncologie, comisia de specialitate a facut doar sesizare desi se stie ca lipsesc peste 30 de medicamente oncologice ieftine. Daca va fi nevoie, vom schimba sefii comisiilor", a tinut sa precizeze ministrul, adaugand ca daca la sfarsitul anului 2011 nu a existat un plan care sa asigure medicatia "producatorii nu vor aduce cateva sute de unitati pentru ca avem noi nevoie de ele".

In ceea ce priveste introducerea retetei electronice, ministrul a explicat ca din moment ce presedintele CNAS abia a fost instalat in functie si directorul general si-a dat demisia in urma cu doua zile, nu se stie daca reteta va intra in vigoare incepand din 1 iunie.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-care-prescriu-medicamente-originale-vor-fi-obligati-sa-justifice-de-ce-nu-au-ales-genericul__16889/

lauff lautf laurf