O noua lege privind transplantul de organe, in Germania
Parlamentul german a aprobat recent o noua lege privind transplantul de organe, dupa dezbateri care au durat ani de zile. Astfel, de acum incolo, casele de asigurari medicale isi vor informa de doua ori pe an clientii cu varste peste 16 ani in legatura cu aceasta problema, solicitandu-le sa completeze o declaratie conform careia ei ar fi dispusi sa-si cedeze, dupa moarte, organele unor persoane care au nevoie de transplant, anunta Agerpres.
Decizia fiecarei persoane va fi inregistrata pe cartele electronice individuale de asigurare medicala si introdusa intr-o baza de date. Cartele vor putea fi obtinute pentru completare nu doar in institutii medicale, ci chiar in cinematografe, muzee si alte locuri publice. Ulterior, persoanele devenite donatoare vor trebui sa aiba intotdeauna asupra lor cartelele, ca orice alt document de identitate.
Indemnuri la donarea de organe - "Daruiesti viata" - exista si pe panouri publicitare in statiile de autobuz, sunt difuzate la emisiuni televizate, prin interviuri cu persoane salvate in urma unor operatii de transplant.
In prezent, in Germania stau la coada pentru transplant de organe aproximativ 12.000 de bolnavi si doar trei din sapte reusesc sa beneficieze de o asemenea posibilitate. Multi mor inainte de a primirea organului salvator.
"Intentionam sa nu-i 'slabim' pe oameni, sa-i intrebam mereu in legatura cu acest lucru", sustine Frank-Walter Steinmeier, liderul fractiunii parlamentare a Partidului Social Democrat German (SPD), unul dintre initiatorii dezbaterilor pe marginea noii legi.
Sursa: PaginaMedicala.ro