Imprimare

Date despre starea de sanatate, transmise prin senzori wireless atasati de corpul uman

Adaugat in Stiri din domeniul medical

De foarte multe ori, numarul mare de cabluri legate la dispozitivele de monitorizare ale pacientilor cardiaci, si nu numai, incurca medicii in examinarea pacinetilor. De la un astfel caz, in care un doctor nu reusea sa puna stetoscopul pe pieptul unui pacient cardiac si sa-i asculte inima, a pornit ideea lui Mike Harsh de a crea o noua generatie de senzori medicali wireless.

De asemenea, cablurile sunt incomode chiar si pentru pacient. Ele le afecteaza mobilitatea si libertatea de a face ceea ce isi doreste. „Iti cam dai seama care este problema. Oamenii poarta atatea fire, care pur si simplu ii tintuiesc la pat", sustine Mike Harsh, director Tehnic in cadrul GE Healthcare.

In prezent, specialistul doreste sa dezvolte o noua generatie de senzori wireless care se ataseaza pe corp asemenea unui plasture. Acestia s-ar alimenta de la o baterie minuscula integrata si ar folosi unde radio pentru a comunica cu un receptor aflat fie in buzunarul pacientului, fie in salonul de spital. In afara spitalului, informatia din senzori agregata local ar putea fi transmisa intr-o retea celulara si astfel ar oferi imediat medicilor si spitalelor o monitorizare permanenta a pacientilor si un flux neintrerupt de date.

„Seamana cu acele casti hands-free Bluetooth, doar ca acum noi transmitem semnale fiziologice in loc de voce. Tocmai de aceea este atat de interesant”, explica Mike Harsh.

Eliberarea a 2 benzi radio - decisa saptamana aceasta

Saptamana aceasta, Comisia Federala de Comunicatii (FCC), care reglementeaza utilizarea spectrului radio in SUA, va decide eliberarea a doua benzi radio pentru aceste dispozitive.

„Ati auzit lumea vorbind despre Internetul obiectelor. Ati auzit de dispozitivele conectate intre doua aparate (machine-to-machine). Ei bine, iata un exemplu de implementare a acestor concepte. Este un eveniment major si ne aflam acum abia la inceput”, a precizat Julius Genachowski, Presedintele Comisiei Federale de Comunicatii.

Oamenii de stiinta din cadrul GE Global Research si din unitatea Life Care a diviziei GE Healthcare au inceput sa dezvolte senzori wireless pentru asa numitele Retele medicale pentru zonele organismului (Medical Body Area Networks - MBANs) acum cinci ani de zile. Harsh spune ca cele doua benzi de frecventa MBAN propuse „se afla chiar langa” spectrele radio folosite de tehnologia Bluetooth si ZigBee.

„Chipset-urile de siliciu disponibile in prezent ar trebui micsorate foarte putin, pentru a acoperi benzile MBAN. Astfel, domeniul electronicelor de larg consum se poate extinde si producatorii tuturor echipamentelor de siliciu ne-ar putea ajuta sa accesam acest domeniu pentru a determina o scadere reala a costurilor”, explica Harsh.

Pe masura ce costurile scad si monitoarele medicale permanente ajung din spitale in casele pacientilor, impactul lor ar putea fi colosal. „Acest lucru ne va permite sa beneficiem de o cantitate mare de date si sa producem date analitice nu doar pe baza unui ECG, ci si pe baza respiratiei sau pulsoximetriei”, considera Mike Harsh.

Ulterior, software-ul analitic de la GE poate incepe sa filtreze diversele date de la mai multi pacienti si sa caute tipare. „Cauti anumite indicii care iti arata daca se poate intampla ceva anume, pe baza datelor primite. Despre asta este vorba, de fapt. Daca ne gandim la costuri, acces si calitate, constatam ca toate trei sunt influentate in mod pozitiv”, conchide Harsh.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Date-despre-starea-de-sanatate_-transmise-prin-senzori-wireless-atasati-de-corpul-uman_16896/

lauff lautf laurf