Imprimare

Vaccinarea impotriva infectiei cu pneumococ a dus la declinul bolilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu efectuat de GSK arata ca impactul infectiei urechii medii asupra copiilor si a familiei este subestimat de parinti. Majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie din cauza suferintei copilului.

In plus, aproape jumatate dintre mame (45%) au spus ca cel mic a trebuit sa lipseasca de la gradinita, iar pentru aproape jumatate dintre acesti parintiiv absenta copilului de la gradinita a insemnat ca au fost nevoiti sa-si ia ei insisi liber de la serviciu, consecintele absentei de la locul de munca fiind traduse in final printr-un castig financiar mai mic la nivel de familie (50%) sau folosirea unei parti a concediului anual (39%).

"Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantial", a declarat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a otitei acute medii si a pneumoniei.

Mamele,  convinse ca vaccinul „nu are efect” (29%)

Mai mult, conform raportului epidemiologic al OMS, publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum si cei de peste 5 ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analizaviii. Pentru meningita, cel mai grav sindrom al infectiei cu pneumococ, a fost evident la 3-4 ani dupa introducerea vaccinarii ca numarul cazurilor de meningita determinata de tulpinile vaccinale si de cele non-vaccinale la copiii sub 5 ani a scazut. Totodata, a scazut cu aproximativ 75% si numarul cazurilor de meningita determinata de toate serotipurile la copiii cu varsta de peste 5 aniix.

Conform studiului realizat in Romania de ISRA Center, mamele au declarat ca printre motivele de a refuza vaccinarea se afla, in egala masura, covingerea acestora ca vaccinul „nu are efect” (29%) si “teama fata de reactiile adverse” (28%), urmata de afirmatia ca “mamele stiu si pot sa poarte de grija copiilor” (16%). Pentru mamele care nu si-au vaccinat copilul impotriva otitei si indecise in privinta vaccinarii (28% dintre respondenti) motivele tin de faptul ca “nu au toate informatiile” (30%) sau pentru ca „nu stiu daca vaccinarea este cu adevarat eficienta” (26%).

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinarea-impotriva-infectiei-cu-pneumococ-a-dus-la-declinul-bolilor_16899/

lauff lautf laurf