Imprimare

Folosirea ilegala a stupefiantelor distruge calitatea vietii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Principiile active din produsele vegetale pot avea efecte nedorite asupra sanatatii si asupra organismului uman. Necunoasterea acestor efecte poate reprezenta un adevarat pericol. De asemenea, utilizarea ilegala a substantelor provenite din plante ca opium sau cannabis pot distruge calitatea vietii.

“Stupefiantele actioneaza impotriva durerilor, avand efect terapeutic, insa utilizarea lor prelungita antreneaza o dependenta atat fizica cat si psihica. Acestea sunt responsabile de diminuarea activitatii intelectuale, a motricitatii si a sensibilitatii, de aceea utilizarea lor este supusa unei legislatii severe, reglementata” a explicat Maricica Radulescu, seful Catedrei de Farmacie a Scolii Sanitare Postliceale "Carol Davila" si profesor coordonator al sesiunii de comunicari stiintifice cu tema "Principii active din produse vegetale".

Cannabisul - starneste cele mai multe controverse

In prezent nicio alta substanta de abuz nu starneste mai multe controverse decat cannabisul. Desi se discuta existenta unor specii diferite, s-a descoperit ca de fapt este una si aceeasi specie de planta, cu varietati diferite, care se dezvolta in functie de conditiile pedoclimatice. Schimbarea conditiilor climatice in si cultivarea ilegala a acestei plante a facut ca in Romania ultimilor ani sa fie scoasa de sub cultura, desi tara noastra are o traditie indelungata in cultivarea si exploatarea acestei plante.

“E usor sa introduci planta in cultura, dar practic este imposibil de controlat fenomenul infractional care a aparut in ultima perioada. Din pacate, mintea omeneasca nu lucreaza numai in folosul progresului, ci de multe ori apare acest aspect distructiv, de aceea au aparut tot mai multe dezbateri ce au ca tema legalizarea consumului, cel putin pentru scopuri medicale”, a precizat prof.univ.dr. Viorica Istudor, profesor universitar in cadrul Catedrei de Farmacognozie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucuresti.

Trebuie mentionat ca pe piata exista si produsii de semisinteza, care sunt si mult mai numerosi decat produsii naturali. Este vorba despre canabioidele de sinteza care sunt agoniste sau antagoniste, care actioneaza identic cu canbioidele, unele in intoxicatii iar altele care incearca sa salveze un intoxicat. De asemenea, alcalozii din opiu: heroina, diaceltil morfina.

In opinia farmacistului Petru Colobanea, proiectul trebuie sustinut de catre Ministerul Sanatatii si de catre organizatiile care se ocupa de problemele adictilor: "Doar aducerea aminte a unor detalii despre cat de rau poate fi un produs nu mai e suficienta astazi pentru a combate fenomenul. Subiectul trebuie tratat din toate punctele de vedere: atat de prezentare a riscurilor, dar trebuie luat in calcul si faptul ca adictii sunt persoane care au drepturi, care au nevoie de ajutorare si de asemenea, sustinere a familiilor lor e foarte importanta".

Totodata, o atentie mai mare ar trebui acordata si etnobotanicelor, care s-au dovedit extrem de periculoase in ultima vreme. "Consider ca e mare nevoie sa fie cunoscute la nivel mai larg plantele care circula pe piata ca droguri usoare - cunoscute sub nefericita denumire de “plante etnobotanice”. Este foarte ingrijorator numarul atat de mare de adicti, in conditiile unei legislatii care a fost si este inca foarte permisiva. Sanatatea nu e totul, dar fara sanatate totul este nimic - aceasta ar trebui sa fie o deviza a noastra a tuturor, a concluzionat prof.univ.dr. Istudor.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Folosirea-ilegala-a-stupefiantelor-distruge-calitatea-vietii_16898/

lauff lautf laurf