Imprimare

Cheltuielile asistentei medicale de urgenta, finantate din bugetul de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii are in vedere posibilitatea de a finanta cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta din bugetul de stat. In prezent, acesta acopera doar cheltuieile unitatilor de primiri urgente si cele cu rezidentii, dar se vrea extinderea ariei, dupa cum a declarat dr. Vasile Cepoi.

"Sumele colectate prin asigurarile de sanatate nu acopera in prezent pachetul de baza de servicii medicale. In conditiile actuale, nu avem in vedere cresterea contributiei la asigurarile de sanatate. Pentru definirea pachetului cautam alte solutii, iar una dintre acestea este aceea de a prelua asistenta medicala de urgenta in totalitate la bugetul de stat", a explicat ministrul.

Conform acestuia, preluarea se va realiza odata cu trasferarea unei serii de servicii medicale catre asigurarile de sanatate, deoarece acordarea acestora nu este conditionata de calitatea de asigurat.

Supraaglomerarea UPU - o problema nerezolvata

O problema nerezolvata din sistemul de asistenta medicala de urgenta romanesc este supraaglomerarea unitatilor de primiri-urgente.

"Este un fenomen cu care se confrunta sistemele de sanatate din intreaga lume. Pe langa acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre solutii ramane aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare. Dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat si de interventia asupra factorilor externi care determina supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice", a continuat Cepoi.

Ministrul Sanatatii a fost prezent la deschiderea seminarului cu tema “Unitati de Primiri Urgente. Prezent si Viitor- Problema aglomerarii in unitatile de primiri urgente din Romania”, eveniment moderat de subsecretarul de stat Raed Arafat.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cheltuielile-asistentei-medicale-de-urgenta_-finantate-din-bugetul-de-stat_16907/

lauff lautf laurf