Medicii stomatologi scolari, Rara Avis in Romania
Accesul copiilor la serviciile stomatologice din scoli este tot mai dificil in tara noastra. Asta pentru ca medicii scolari stomatologi, nefiind motivati sa lucreze in sistemul public de sanatate, au ales sa practice in privat. De fapt, cand vorbim de stomatologia romaneasca, vorbim de un domeniu, in preponderenta, privat.
Numarul medicilor stomatologi in scoli s-a pastrat cel mai bine in Capitala, in timp ce in alte centre acesti specialisti s-au pierdut.
"Bucurestiul a avut un mare avantaj ca si-a pastrat,aproape in totalitate, numarul de medici scolari. Sunt centre in care nu mai exista medicina scoalara. Cred ca in momentul in care vom reusi sa initiem inca o specialitate, si anume cea de stomatologie pediatrica sau pedodontie, vom putea asigura un tratament de specialitate si pentru copii", sustine dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti (CMDB) dar si directorul executiv al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice (UNAS).
Recent, au fost implementate trei noi specialitati in medicina dentara: endodontie, parodontologie si protetica, iar anul acesta va iesi de pe bancile scolii prima promotie de specialisti.
"Trebuie sa urmam niste pasi, insa vom incerca sa introducem si aceasta noua specialitate de pedodontie tocmai pentru a acoperi si acest spectru al copiilor", a mai adaugat dr. Brezoescu.
Demersurile pentru recunoasterea unei noi specialitati trebuie dublate de cele pentru alocarea unei felii corecte din bugetul asigurarilor de sanatate pentru stomatologie, sustine prof.dr. Alexandru Petre, presedinte UNAS si cadru didactiv in cadrul UMF "Carol Davila" din Capitala: "E ca si cum am face benzinarie, dar nu le aprovizionam cu benzina. Degeaba venim cu specialisti, daca procentul alocat stomatologiei este de fractiuni de procent - 0,8% - fata de tarile din alte parti ale Europei, unde procentul este de 7% - 8%".
MS trebuie sa implementeze programe de profilaxie
Bineinteles, in acest sens trebuie sa intervina Ministerul Sanatatii, care trebuie sa implementeze programe de profilaxie dentara. "Aceste programe au existat o perioada, dupa care au aparut mai putin. Nu se mai ocupa nimeni la Ministerul Sanatatii de stomatologia la copii", explica dr. Horia Georgescu, vicepresdinte UNAS.
De aceeasi parere este si presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania, prof.dr. Constantin Varlan: "Ministerul Sanatatii ar putea sa isi reia o parte din atributiile privind acordarea serviciilor de sanatate catre populatie in domeniul stomatologiei, cel putin in niste domenii importante si vulnerabile. La nivel de populatie scolara avem foarte multe lucruri de facut. In regim privat si fara existenta unui sistem si al unui pachet de asigurari care sa acopere aceste lucruri este extrem de greu de facut".
Si noul ministrul Educatiei considera ca in domeniile educatiei pentru sanatate si al educatiei pentru viata sunt foarte multe lucruri de spus.
"As vrea ca sistemul educational sa se apropie foarte mult de ceea ce inseamna educatia pentru sanatate. Aveti, din punctul acesta de vedere, si dvs. ca medici stomatologi si noi, ca profesori o misiune grea. Sunt foarte foarte multe cazuri de copii care nu fac nici macar minimum necesar in ceea ce priveste educatia dentara, educatia pentru sanatate. Avem o problema noi in sistem pentru ca nu reusim sa aducem suficienti medici in sistem care sa se ocupe de medicina scolara. Sunt probleme reale si nu ne putem ascunde de ele", sustine Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, adaugand ca spera ca in urmatorii doi-trei ani sa reuseascam sa contruiasca o noua curricula in invatamantul romanesc, in asa fel incat medicii dentisti sa aiba mai putin de corectat in ceea ce inseamna estetica dentara.
Pe langa implicarea Ministerului Educatiei, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania crede ca foarte importanta este si strategia adopatat de Ministerul Sanatatii. "Daca MS este catre schimbarea unor prevederi actuale care sunt extrem de limitative si foarte putin motivante, atunci lucrurile se vor vedea imediat", explica prof.dr. Constantin Varlan, care are experienta atat in practica privata, cat si in cea de stat, avand in vedere ca inainte de anii '90 a facut parte din reteaua coordonata si organizata de stat prin Ministerul Sanatatii.
Medicii dentisti prefera sa lucreze in privat pentru ca la stat, veniturile care le revin sunt mult prea mici. Pe de alta parte, nici castigurile din practica privata nu reusesc sa-i tina pe specialistii in medicina dentara in Romania si din ce in ce mai multi opteaza sa licreze in strainatate.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-stomatologi-scolari_-Rara-Avis-in-Romania_16916/