Prof. Simona Rednic: Nu exista diferente mari intre pregatirea medicilor reumatologi din Romania si Portugalia
Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca a demarat un parteneriat cu departamentul de Reumatologie al Universitatii de Medicina Coimbra din Portugalia, una dintre cele mai vechi universitati din Europa. Scopul colaborarii este de a gasi solutii terapeutice si de diagnostic in cazuri dificile de boli reumatoide.
"Acest parteneriat este, probabil inceputul unui ciclu de relatii pe care vrem sa le dezvoltam cu experti din departamente similare din Europa. El presupune discutia unor teme comune, discutia unor cazuri care ridica probleme, dicultati pe care le intampinam unii sau altii si modul in care ele au fost depasite, in fiecare regiune. De asemenea, ne referim la aspecte de educatie, de predare in domeniul reumatologiei pentru studenti si pentru rezidenti", sustine prof.dr. Simona Rednic, seful Departamentului de Reumatologie din cadrul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca.
Exista multe probleme de diagnostic sau de tratament care pot aparea in bolile complicate, iar medicii reumatologi au de-a face cu afectiuni destul de complexe.
"Diagnosticul reumatologic nu este intotdeauna simplu, pacientii sufera in general mult, iar tratamentul nu este usor. Spre deosebire de conceptia generala cum ca pacientii cu „reumatism” sunt varstnici si au doar durere cu care insa se poate trai, bolnavii cu reumatisme inflamatoare sunt adesea tineri, in plina viata sociala si profesionala si cu multe probleme dincolo de durerea cronica si handicapul fizic, cum ar fi riscul cardiovascular crescut, mortalitatea crescuta, boli asociate", a explica prof.dr. Simona Rednic.
Dificultati in stabilirea diagnosticului ridica multitudinea de manifestari, bolile reumatismale inflamatorii fiin boli ale sistemului imun.
"Sistemul imun da anumite manifestari articulare, dar foarte adesea da multe alte manifestari. Unele dintre ele sunt evidente, altele nu sunt atat de sugestive pentru o anumita patologie, trebuie si o actiune detectivista in unele situatii pentru a sti ce sa cautam", a mai adugat seful Departamentului de Reumatologie din cadrul UMF Cluj-Napoca.
In opinia medicului specialist, posibilitatile terapeutice s-au largit enorm in ultimii ani, insa alegerea corecta a pacientilor pentru diverse terapii active, monitorizarea si recunoasterea precoce a complicatiilor raman o provocare pentru reumatologii practicieni.
Prof.dr. Jose Antonio Pereira da Silva, prezent la Cluj-Napoca
Parteneriatul intre cele doua unitati de invatament medical a fost pus la punct in cadrul unui eveniment, gazduit de UMF Cluj-Napoca, la care a participat si directorul departamentului de Reumatologie portughez, prof.dr. Jose Antonio Pereira da Silva (foto 2).
La manifestare au participat si alti 50 de specialisti reumatologi din universitatile de medicina din Targu-Mures, Iasi, Sibiu, dar si din centrele clinice de reumatologie din Transilvania, Banat si Moldova.
In urma discutiilor, expertii au concluzionat ca, la doua extreme ale Europei, si despartiti de mii de kilometri distanta, modul in care reumatologia este practica se aseamana foarte mult. Aflati, totusi, in ce constau micile diferente de predare a acestei specialitati atat intre universitatile de invatamant medical din Romania, dar si fata de Universitatea de Medicina Coimbra din Portugalia, urmarind interviul video "Diagnosticul reumatologic nu este intotdeauna simplu".
Universitatea Coimbra, infiintata in anul 1290, a ales ca misiune pentru departamentul sau de Reumatologie, promovarea fericirii prin excelenta in ingrijire - “Promoting happiness through excellence of care”.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro