Imprimare

Dorin Ionescu: Reteta electronica este functionala, insa CNAS nu stie sa foloseasca softurile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Softul pentru reteta electronica este functional inca de saptamana trecuta, insa reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu stiu sa-l foloseasca si sa dea acces medicilor de familie in sistem, sustine fostul director al CNAS, dr. Dorin Ionescu, citat de Mediafax.ro.

"Retea electronica este functionala de saptamana trecuta. Am dovedit acest lucru prin simularile facute intr-o conferinta. Problema este a CNAS, care nu stie sa foloseasca softurile. CNAS trebuia sa dea acces medicilor de familie la soft. Dar, daca nu au facut-o, nu inseamna ca soft-ul nu este functional, ci ca sunt oameni care nu stiu sa-l foloseasca", a declarat dr. Dorin Ionescu.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu, spune ca, vineri, nu erau facute modificarile la soft necesare pentru ca medicii sa poata utiliza aplicatia de eliberare e retetei electronice: "Nu ne dorim sa facem un lucru in graba, numai asa, ca sa bifam ca l-am facut. Ne dorim ca atunci cand sistemul va intra in functiune, totul sa mearga bine. Pana acum, nu au fost facute modificarile la soft. Avem mari emotii cu Sistemul Informatic Unic Integrat".

Peste o treime dintre cei 12.000 de medici de familie lucreaza in rural si ar putea avea probleme cu implementarea retetei electronice, pentru ca, la prescrierea medicamentelor in acest sistem, este nevoie de internet cu banda larga, insa localitati nu sunt nici macar electrificate.

"3.800 de medici au cabinetele in mediul rural si ar putea reprezenta una dintre problemele implementarii coerente a e-prescriptiei in Romania, in conditiile in care, pentru prescrierea medicamentelor in acest sistem, este nevoie de internet de banda larga, iar unele localitati rurale din Romania nu sunt nici macar electrificate, a declarat Sandra Adalgiza Alexiu, secretarul SNMF.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit sa intre in functiune, cu titlu experimental, vineri, 1 iunie. Potrivit reprezentantilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din SIUI, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete.

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, a solicitat reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa ii prezinte o informare urgenta referitoare la implementarea sistemului de prescriere prin reteta electronica.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dorin-Ionescu_-Reteta-electronica-este-functionala_-insa-CNAS-nu-stie-sa-foloseasca-softurile_16921/

lauff lautf laurf